Tillo Bilim ve Kültür Günleri, Siirt turizmine ışık oldu

Siirt Valiliği tarafından her yıl düzenlenen Tillo Bilim ve Kültür Günleri, 21-23 Eylül tarihleri arasında 50 yıl aradan sonra 2011’de tekrar yaşanmaya başlayan Güneş Hadisesi ile binlerce insanı Doğu’nun ışığı Tillo’ya çekti…

Avrupa’nın en çok din ve ilim adamlarını yetiştiren beldelerden birisi Tillo… Her bir ilim adamının kendisini farklı alanlarda yetiştirdiği bu kutsal belde, İslam aleminin büyük alimlerinden İsmail Fakirullah Hazretleri ve öğrencisi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’ni de yetiştirmiş. 1700’lü yıllarda hocasına hürmetini bir eserle vurgulamak isteyen Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, “Güneş Hadisesi” ile “Ahde Vefa”nın en güzel örneğini sunuyor.
HER YIL VALİLİK TARAFINDAN DÜZENLENİYOR
Siirt Valiliği her yıl düzenlediği Tillo Bilim ve Kültür Günleri Programı’nı bu yıl 21-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk günü Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bayburt Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Eker başta olmak üzere, birçok önemli ismin katıldığı sempozyumla başladı ve akşam Tillo’da gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim Ziyafetleri ile devam etti. Dünya birincileri Dr. Abdurrahman Sadien, Remzi Er ve Selman Okumuş tarafından okunan Kur’an-ı Kerim, halk tarafından ilgi gördü.
GÜNEŞ HADİSESİ İLGİYLE İZLENDİ
Etkinliğin ikinci gününde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Güneş Hadisesi” ni izlemek üzere Siirt’teydi. Olayı izleyen Elvan, şunları söyledi: “Gündüzün geceye eşit olduğu gün olan 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde Tillo’ya ilk güneş ışığı İsmail Fakirullah Hazretleri’nin sandukasına yansımaktadır. Daha sonda Tillo’ya güneş doğmaktadır. Bu hocasına olan saygının, sevginin ve İslam’a olan aşkının bir ürünüdür diye düşünüyorum. Bu güzel günü bize yaşatmaya vesile olan genel başkan yardımcımız Yasin Bey ve tüm milletvekili arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” Güneş hadisesinin ardından türbe ve çevresinde incelemelerde bulunan Bakan Elvan, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin eserlerinin bulunduğu özel müzeyi ziyaret etti. Elvan daha sonra “Güneş Hadisesi”nin başlama noktası olan Kaletül Üstat Tepesi’ne giderek buradaki duvarı inceledi. 50 yıl önce türbede yapılan restorasyon sonucunda türbeden bulunan pencere kaybolarak, “Güneş Hadisesi” gerçekleşmemeye başladı. 2011 yılında Siirt Valiliği ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, türbede yeni bir pencere açılarak, güneş hadisesi yeniden canlandırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir