Turizmcilerden Yerel Yönetimlere Çağrı

Turizmin farklı alanlarında görev yapan 400’ü aşkın turizm profesyonelinin bir araya geldiği Turizm Arenası 2014’te, ülkemizin turizmdeki rekabet gücünü artırmak için kültür politikamızda yerel değerlere odaklanmak gerektiği vurgulandı.

SKAL Türkiye Federasyonu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Turizm Arenası”nda yine çarpıcı konular tartışıldı. SKAL Türkiye Federasyonu Başkanı Deniz Anapa, kültür ve turizmin birbirinden ayrılamayacağı, bunun ise ancak bölgesel turizmin desteklenmesi ve kentlerin değerlerinin önce kentlilerden başlanarak anlatılması gerektiğine inandıklarını söyledi. Anapa,  “40 milyon turistin ağırlandığı ve turizm gelirlerinin 32 milyar dolar seviyesine çıktığı turizm sektörünü temsil eden profesyoneller olarak, yeni destinasyonlar oluşturulması ve mevcut kentsel değerlerin iletişimi için yerel yönetimler büyük önem taşıyor” dedi.

Seçimlerin ardından yerel yönetimleri, kendi kent değerlerini ortaya çıkarmak ve tanıtmak konusunda iş birliğine çağıran Anapa, SKAL Turizm Arenası 2014 kapsamında Sunay Akın’ın kültür ve turizmin birbirinden ayrılamayacağına dair birçok örnekle zenginleştirdiği sunumunu hatırlatarak “Sevgili Sunay Akın, minaresinin ucunda hilal değil, bilimi ve aydınlığı simgeleyen hokka ve kalemin olduğu Eyüp’teki Defterdar Mahmut Efendi Camii’den söz etti. Ecdadımızın ilme verdiği değeri göstermesi açısından önemli bir bilgi bu. Yine ulusal günlerde İstanbul’da yapılan törenlerin merkezi olan Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı… İtalyan heykeltraş  Pietro Canonica’ya yaptırılan Cumhuriyet Anıtı’nın aslında dairesel bir meydanın ortasında yükselen bir meydan çeşmesi gibi tasarlandığını, yapımında Sabiha Ziya adlı 22 yaşında bir genç kadının görev aldığını, çalışmanın 6 taksitte yaptırıldığını; ama son taksiti ödenmediği için yarıda kaldığını kaçımız biliyoruz?” dedi.

Taksim Cumhuriyet Anıtı Yapımında Bir Türk Kızı Çalışmış 

Örnekleri çoğaltan Deniz Anapa, “İstanbul’da yapılan törenlerin merkezi olan Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı… İtalyan heykeltraş Pietro Canonica’ya yaptırılan Cumhuriyet Anıtı’nın aslında dairesel bir meydanın ortasında yükselen bir meydan çeşmesi gibi tasarlandığını, yapımında Sabiha Ziya adlı 22 yaşında bir genç kadının görev aldığını, çalışmanın 6 taksitte yaptırıldığını; ama son taksiti ödenmediği için yarıda kaldığını kaçımız biliyoruz?” dedi.

Kentlerin sahip olduğu bu türden değerlerin kent yaşamına kazandırılması gerektiğini dile getiren Anapa, gerek İstanbul’da gerekse tüm ülkede kent kültürü için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ederek, “Mevcut tarihi dokunun korunmasının yanında geçmişten bugüne var olan zengin kültürün de yaşatılması lazım. Ülkemizde yaşamış medeniyetlerin bırakmış olduğu kültür miraslarının korunması, sergilenmesi ve anlatılması lazım.  Bu noktada yerel yönetimlere çok fazla iş düşüyor. Biz de SKAL Türkiye olarak, 2014 iş planımızı bu görüşler ışığında oluşturacağız ve bu zengin kültürü yaşatmak için üzerimize düşen görevi yapacağız” dedi.

Turizm Sektöründe Sigortalı Çalışan Sayısı 277 Bin’den 902 Bin’e Yükseldi

SKAL Turizm Arenası 2014’ün konuklarından TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, 2013 itibarıyla 35 milyon turist ağırladığımızı; ancak bu sayının 21.6 milyonunun sadece İstanbul ve Antalya’ya geldiğini ifade ederek “Bölgesel turizmi de güçlendirmek gerekiyor” dedi. 2014’te Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtımına 50 milyon dolar bütçe ayrıldığını sözlerine ekleyen Yazar, tur operatörleri bazında yapılan tanıtımlar için ayrılan bütçenin ayrı olduğunu söyledi: “Bakanlık olarak tanıtım çalışmalarına önem veriyoruz. Her yıl 150’ye yakın uluslararası fuara katılıyor, ayrıca dış basından 2 bine yakın gazeteciyi ülkemizde ağırlıyoruz.”

Türkiye’de son beş yılda ülke genelindeki sigortalı çalışan sayısı artışında yüzde 16.2 ile turizm sektörü ilk sırada yer aldı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-Ge biriminden yapılan açıklamaya göre, mayıs ayı verilerine göre Türkiye’de sigortalı çalışan sayısı, son 5 yılda 3.8 milyon artarak 12.3 milyona ulaştı. Bu dönemde, turizmdeki sigortalı çalışan sayısı da 277 binden 902 bine yükseldi. Ülke genelindeki sigortalı sayısındaki artışın yüzde 16.2’si turizmden kaynaklandı. Sektör bu performansıyla ilk sırada yer alırken, yüzde 12.4’le inşaat ikinci, 10.9’le perakende üçüncü oldu. İstihdamdaki artışa yiyecek-içecek yüzde 9, konaklama ise yüzde 6 katkı yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir