Turizmin Hukuksal Sorunları Çalıştayı

Türkiye’de ilki gerçekleştirilen Turizmin Hukuksal Sorunları Çalıştayı ’nda turizm sektörüne yönelik alt yapısal sorunlar tartışılarak çözüm noktaları arandı.

Turizmin Hukuksal Sorunları Çalıştayı , 17 -18 Nisan tarihleri arasında Sheraton Hotel Ankara’da gerçekleşti. Turizm sektöründe yaşanılan hukuksal sorunları tespit etmek, mevcut sorunlara çözüm önerileri geliştirmek ve olası sorunları ön görerek gerekli önlemleri almak amacıyla turizm sektöründe yer alan tüm paydaşların bir araya geldiği Çalıştay’a Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurban Ünlüönen, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Muharrem Tuna, Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı, Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karacalar, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral’ın yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi de katıldı.

MUHARREM TUNA: “HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Çalıştay koordinatörü Doç. Dr. Muharrem Tuna, açılış konuşmasında çevre ve turizm hukukunun sürdürülebilirlik felsefesi çerçevesinde planlanması gerektiğini ve turizm sektörünün gelişmesi için sektörle ilişkili her kesimin taşın altına elini sokması gerektiğini vurgulayarak çalıştay ile sektörün daha yukarılara taşınacağını ifade etti. Tuna, Türkiye turizmine yol haritası olabilecek nitelikte olan bu çalışmanın sürekliliğinin sağlanması ve bu yöntemle mevzuatın düzenli aralıklarla güncellenmesini temenni ettiğini belirterek, tüm paydaşlara katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.

SACİT ADALI: “KOORDİNASYON GEREKLİ”
Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı, iş dünyasının mutlaka hukuki bir zemin üzerinde sürdürülmesi ve bacasız fabrika olarak nitelendirilen turizm endüstrisinin hukuksal boyutunun bir koordinasyon halinde ele alınmasının gerekliliğini vurguladı.

ÖMER KARACALAR: “DENİZ TURİZMİNDE EN BÜYÜK SORUN, KAMUSAL YAPI ”
Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karacalar, özellikle 80’li yıllardan sonra Türkiye’de deniz turizmi konusunda karşılaşılan en büyük sıkıntılardan birinin kamusal yapı ve işleyiş biçimi olduğunu söyledi. Karacalar, deniz turizmi faaliyetlerinin pek çok bakanlığın yetki ve sorumluluğu altında olduğunu belirterek, bugün deniz turizmine yatırım yapmak isteyecek bir yatırımcının 11 bakanlık ve bağlı biriminin denetiminden geçmesi gerektiğini vurguladı.

BAŞARAN ULUSOY: “ACENTALAR DA HUKUKSAL SORUNLAR YAŞIYOR”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, seyahat acentelerinin de işlemlerini gerçekleştirirken pek çok hukuksal problemle karşılaştığını, örneğin AB uyum çerçevesinde seyahat acentelerine getirilen sigortalama zorunluluğunun gerekli hukuksal alt yapı tamamlanmadan ve sigortalanma anlayışı benimsetilmeden yürürlüğe sokulması sonucu çeşitli problemlerin ortaya çıktığını vurguladı.

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, konuşması sırasında 2634 sayılı kanuna değinerek, konaklama işletmeleri açısından yaşanan hukuksal sorunlara ve örgütlenmenin önemine dikkat çekti.

Çalıştayın kapanış oturumunda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Nihat Gül ise, Türkiye turizmine yol haritası olacak çalıştayın devamlılığını dilediğini belirterek, katılım gösteren tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti.

Çalıştay sonucunda gün ışığına çıkan hukuksal sorunlar ana başlıklar halinde şöyle;

SEYAHAT ACENTALARI:
Yeni mevzuat ihtiyacı olan alanlar, seyahat acenteciliğine yönelik standartlar ve kalite yeterliliği, birden fazla bakanlığın görev alanına giren hizmetlere ilişkin uyuşmazlıklar, 1618 sayılı yasada güncelleme ve düzenleme.

DENİZ TURİZMİ:
Çok fazla mevzuatın olması ve yetki karmaşası, mali sorunlar, kruvaziyer turizmi yatırım ve uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve tanıtım ve can güvenliği konularına ilişkin hukuksal sorunlar.

ÇEVRE:
Turizm, çevre ve doğa koruma alanlarında yetki karmaşası, turizmden kaynaklanan çevre sorunlarının önlenmesi konusunda yeterli tedbirlerin alınmaması, turizm yörelerinde yapılan yatırımlarda eko sistemlerin yeterince korunamaması, turistik yörelerdeki plansız kentleşme ve yapılaşma nedeni ile çevre sorunlarının oluşumu.

TURİZM YATIRIMCI VE İŞLETMECİLERİ:
Haksız rekabet, yetki karmaşası, 2634 sayılı kanuna ve diğer mevzuatlara ilişkin sorunlar.

TURİST REHBERLİĞİ MESLEĞİ:
Eğitim, ücretler, mali düzenleme özlük hakları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir