Turizmin kadın liderleri, toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği farkındalığı için toplandı

İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği ( İSATAG), Cumhuriyet’in 100. Yılında Turizmde Yeni Perfektifler Turizmde Kadın Liderliği ve Cam Tavan Sendromu konferans serisinin ilkini gerçekleştirdi.


İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG) 23 Ekim 2023 tarihinde Elite World Taksim Hotel ev sahipliğinde Merve Akıncı’nın sunumuyla farkındalık konferans serisinin ilkini gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarında İSATAG Başkanı Aylin Özsavaş konferansın “pozitif ayrımcılık” gibi çokça tartışılan bir konuya değil, aksine toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği konularına odaklandığını belirterek, ülkelerin demokratik gelişimi kadar ekonomik ilerlemesini de en fazla teşvik edebilecek konunun aslında bu olduğunu söyledi. 7 Eylül tarihinde yayınlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporu’ndan da alıntı yapan Özsavaş, “Kadınların ve kız çocuklarının toplumun her alanına tam katılımını sağlamak için engelleri kaldırmalı ve herkes için ilerlemeyi teşvik etmeliyiz” vurgusunu yaptı.

IRO Başkanı Hüseyin Özgür Özaltun da konuyu tarihsel süreci anlattı ve bu konuya değinildiği için İSATAG Derneği’ne teşekkür etti. İBB Turizm Şube Müdürü Hüseyin Gazi Coşan ve TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Davut Günaydın, kadınların önemine binaen yaptıkları konuşmalarda farkındalık konferansı için İSATAG yönetimine teşekkür etti.

“Öncü dernek başkanlarının kadınlardan oluşması gurur verici”

TTYD Başkanı Oya Narin hedeflerini sektördeki kadın çalışan oranını 50’ler seviyesine çıkarmak olduğunu söyleyerek, sadece şirketlerde değil, turizm STK’larında da başkanlık ve yönetim pozisyonlarında ağırlık kazanmasından memnuniyet duyduklarını, TTYD Yönetim Kurulu’nda da çoğunluğu kadınlardan oluştuğunu vurguladı. TTYD, TÜROB ve ev sahibi İSATAG gibi öncü dernek başkanlarının kadınlardan oluşmasının gurur verici olduğunu ekleyerek sözlerini tamamladı.

Moderatörlüğü İris Cıngı tarafından gerçekleştirilen ilk panelde konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, turizmde kadın gücüne ihtiyaç olduğunu belirterek, konaklama sektöründe kadınların yönetim pozisyonlarının yüzde 40’ından azını, genel yönetim rollerinin yüzde 20’sinden azını ve yönetim kurulu pozisyonlarının yüzde 8’inden daha azını elinde tuttuklarına dikkat çekti. Eresin, “Kadınların istihdam alanları çoğunlukla alt kademelerde. Dahası, kadınların ortalama ücreti erkeklerden daha düşük. Ulusal düzeyde, cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi politikalar etkin bir şekilde uygulandıklarında, turizm sektöründe kadınların ekonomik güçlenmesi, dolayısıyla sektörel güçlenme sağlanacaktır” diye konuştu.

“İster kadın ister erkek olsun ama liyakatli olsun”

Ekonomi Gazetecisi Meliha Okur, “Pandeminin zirve yaptığı, ekonominin ve depremin kötü etkilerinin olduğu dönemde kadın liderlerin omuzlarına bırakılan yükleri büyük ustalıkla sırtladıklarını görüyorum ve tebrik ediyorum” dedi. Türkiye turizmin geleceği açısından kadın liderliğinin önemini ve Anadolu’ya yayılarak, kadın istihdamın arttırılması ile turizm gelirlerinin çok daha fazla artacağına inandığını ve bu çalışmaya İSATAG önderliğinde tüm sektörün sahip çıkarak sürmesini dilediğini vurguladı.

İlk panelin son konuşmacısı İSATAG Başkanı Aylin Özsavaş, “Tekrar vurgulamak isterim ki, biz cinsiyet eşitliği istiyoruz ki bu temel bir insan hakkıdır.  O olduğunda liyakat olacak. Üst yönetimlerde olanlar ister kadın ister erkek olsun ama liyakatli olsun! Hiçbir liyakatli kadın bariyerlere ve cam tavan sendromuna maruz kalmamalı. Uygulama zamanı gelen bir fikir, dünyanın tüm ordularının toplamından daha güçlüdür.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

“Kadın liderlik pastası çok küçük”

Moderatörlüğü Sevda Yılgaz tarafından gerçekleştirilen ikinci panelde konuşan  Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdil Karademirlidağ Suher, “İnsani kalkınma programı dünyada da en başta önemsenen meseleler arasındadır”, dedi. Suher, Liderlikte cinsiyetin olmadığını, lider liderdir, ister kadın veya erkek olsun. Ama kadın liderlerin, kadınlara yönelik destekleyici programlarına da fazla ağırlık verdiğini, kadınlara daha fazla imkan tanıdığını, çünkü bu süreçte zorlukları bildiğini ve bu nedenle hemcinslerini teşvik ettiğini ifade etti. “Kadın liderlik pastası çok küçük olduğundan kadın liderler kendilerine yer bulmakta zorlanıyor ve bazı durumlarda diğer kadınlarla haksız rekabet ortamına giriyor” diyerek sözlerini tamamladı.

“Birlikte daha güçlüyüz”

I-MICE 2. Başkanı Işıl Özmen konuşmasında kadın ve erkeğin birlikte daha güçlü olduğunu, her ikisinin de bu konuda farkındalığın artması gerektiğini vurguladı. Özmen, I-MICE olarak sektördeki istihdam açığını gidermek için üniversitelerin kariyer günlerine katılıp, sektör hakkında bilgi verip üyeleri vasıtasıyla staj imkanı oluşturduklarını söyledi. Kendisi ayrıca kadın dernekleri ile işbirliği içerisinde olduğunu ve özellikle doğum sebebiyle ara vermiş kadınları, sektöre geri kazandırmak veya üst yönetimlerde yer almak isteyen kadınlara destek verdiğini ifade etti. Bundan sonra da İSATAG ile birlikte farkındalığı artırmak için her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirterek, sözlerini bitirdi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Oya Ebru Küçükel, kadınların kendilerine güvenmeleri gerektiğini ve kesinlikle pes etmemelerini, cam tavanın hayalleri kadar olduğunu ifade ederek, kendisinin bu konuda destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

#İstanbulSeyahatAcentalarıTanıtımveGeliştirmeDerneği #İSATAG #Cumhuriyetin100YılındaTurizmdeYeniPerfektiflerTurizmdeKadınLiderliğiveCamTavanSendromu #aylinözsavaş #turizm #kadın #liderlik #istihdam #fırsateşitliği #toplumsalcinsiyetçilik #iştekadın #kadın

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir