Türkiye ve Global M.I.C.E. Sektörünün En Büyük Buluşmalarından Biri Olan “ACE of M.I.C.E” Fuarı Sona Erdi

Turizm Medya Grubu tarafından düzenlenen, Türkiye ve Global MICE sektörünün en büyük buluşmalarından biri olan ACE of M.I.C.E. Exhibition üç günlük yoğun programın ardından 1 Mart’ta  sona erdi. Fuarı süresince toplam 10 bin profesyonel katılımcının ziyaret ettiği zirvede, Türkiye’de ilk kez uygulanan B2B (Business to Business) yöntemi ile hizmet sağlayıcı, profesyonel katılımcılarla görüşmelerde bulundu.

Ace of M.IC.E. Fuarı’nın son günü Türkiye ve dünyanın kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün önderleri; Türkiye’nin dünya kongre, toplantı ve etkinlik merkezi olması için yapılması gerekenleri ele aldı.

M.I.C.E. sektörü nereye gidiyor?

VIP Turizm CEO’su Yasemin Pirinçcioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen M.I.C.E. Sektörü nereye gidiyor başlıklı panelde konuşma yapan Pirinçcioğlu şunları söyledi: “Türkiye’de böyle bir etkinlik yapılması çok sevindirici. M.I.C.E. Türkiye’de 2000’li yıllarda konuşulmaya başlandı. M.I.C.E. aslında bir marka değil, endüstrinin iş yapış şeklidir. Sektörün en büyük eksikliği itibar ve biz kendi itibarımızı kendimiz almalıyız. İyiyim diyerek yola çıkarsak bu değişen dünyada daha iyi olamayız”. TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün ise şunları söyledi: “M.I.C.E. son 10 yılda çok büyük bir ivme kazandı. TÜRSAB olarak sektörün bütün sorunlarıyla ilgileniyoruz. Sektör disipline edilip, kontrol altına alınmalı. M.I.C.E. sektöründeki tüm oyuncuların işlerini doğru yapması gerek. Sektörün çok ciddi düzenlemelere ihtiyacı var ve herkesin mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması lazım”.

MPI Türkiye Kulübü Başkanı Handan Boyce ise sektörün itibarlı olduğunu ve bir araya gelip, sinerjiyi sağlamanın öneminden bahsetti. Ace of M.I.C.E.’ın bu alanda çok önemli bir etkinlik olduğunun altını çizdi. Boyce şunları söyledi: “Sektöre destek veren kurumlar daha fazla olmalı. Kongre ve toplantı sektörü turizm sektörü değil, başlı başına bir sektör. Düzenlemelerle yapılması gereken çok şey var ama mühim olan bir araya gelmek. Birbirimizi anlamamız, kendi değerimizi vermemiz lazım. Bir çatı altında meslek birliği olmasına kesinlikle varım.

Dünyada M.I.C.E. Sektörünün dünü ve bugünü

MPI Türkiye Kulübü Başkanı Handan Boyce moderatörlüğünde gerçekleşen öğleden sonraki oturumunda ICCA CEO’su Martin Sirk şunları söyledi:”ICCA küresel bir birliktir. Türkiye’de de birçok üyemiz var. Uluslararası dernek sektöründe çok önemli bir yerde. Bu sektör gittikçe büyüyor. Son 10 yılda pazar 2 katından daha fazla artmıştır. Son 8-9 senede oluşan farklı bir rekabet dalgası da var. Artık fikir sermaye ortaya çıktı. Başarılı olabilmek için derneklerin hedefleriyle uyumlu olmalısınız. Üyelik konusunda, problem çözmeye yönelik olma konusunda deneyim eksikliği olanlara destek olmalısınız. Veri ve analiz de çok önemli. Bunları da dikkate almak gerekir. Türkiye’nin de büyük bir şansının olduğunu düşünüyorum.

food2food3

MCI Group, COO-IMEA (India, Middle East, Africa)Sumaira Kamran Isaaos ise derneklerin, hayatı zenginleştirdiğini belirterek şunları şöyledi: “Dernekler hayatı zenginleştirir, topluluk ve gönüllülük oluşturur. Dernekler de trendlerden etkileniyor. Özellikle küreselleşme trendi. Dernekler bu trendlerin etkilerinden dolayı kendini sürekli yenilemeli. Kimse aslında bu endüstrinin ne kadar dönüşü olduğunu bilmiyor ama etkisi büyük. Derneklerin en büyük korkuları; sponsor sağlayamama, üyeleri tutamama ve katılımcı azlığı. Reklamları yapıldıktan sonra toplantı ve etkinlikler daha çok tanınıyor. Şehirler de toplantıların sayısını etkiliyor. Türkiye’de de özellikle İstanbul’da 3. köprü 3. havaalanı, yeni metro projeleri, yeni kongre merkezleri ve yeni otellerle gün geçtikçe etkisi ve toplantı sektörü gücü artıyor.

SITE Global Başkanı Paul Miller ise: “Etkinlik, toplantı veya kongre düzenleyip itibar kazanacaksınız ama işin bir diğer yanında da teşvikler var. Teşvikleri anlamak için işin şahsi kısmını da anlamanız lazım yani insanları. İyimser olmalısınız. Artık teşvik konusunda önemli trendler ortaya çıkıyor, şirketlerin ilgisini çekiyor.

Mesela bireysel performansı arttırmak için yapılan teşvik seyahat programları %22 kadar bir etkiye sahip” dedi.

M.I.C.E.’ın oyuncuları sahnede

Zirvenin sonunda ise Türkiye’den ve global M.I.C.E. sektörünün önde gelen isimleri bir araya geldi. İstanbul Kongre Merkezi Genel Müdürü Yusuf Çavdar’ın moderatörlüğünde Figür Kongre ve Org. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çalışkan, ZED Etkinlik yönetimi e Danışmanlık Genel Drektörü Cengiz Yazanel, VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, Sipahiler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Sipahiler, Serenas Group & GL Events Turkey CEO’su Mustafa Fethi Gürbüz ve Scala MICE Genel Müdürü Selçuk Boynueğri’nin konuşmacı olduğu son panelde “M.I.C.E. sektöründekilerin, paydaşların birlik kurmasının gerekliliğinden ve birlikteliğin öneminden” söz edildi.

Renkli isimler panelist olarak katıldı

Fuarın ilk gününde markalar üzerine konferanslar verildi. Etkinlik sektörünün önde gelen isimlerinin panelist olarak katıldığı ilk günde, Eda Taşpınar ve Onur Baştürk de konferansta konuşma yaptı. Fuarın ikinci gününde ise ilaç endüstrisi ve tıp uzmanlık dernekleri “Pharma Buluşma” etkinliği adı altında bir araya geldi. Sektörün can alıcı konuları uzmanlar tarafından tartışıldı.

Patronlar mutfağa girdi

İkinci günün sonunda fuar ve etkinlik firmalarının üst düzey yetkilileri RIXOS aşçıları ile mutfağa girdi. Paralel oturumlar sırasında fuar ve kongre sektörünün önde gelen isimleri RIXOS aşçıları ile birlikte RIXOS Mutfağında akşam yemeği hazırladılar. RIXOS Otelleri Cluster Genel Müdürü Yusuf Çavdar, Sipahiler’den Kerim Sipahiler, VIP Event CEO’su Yasemin Pirinçcioğlu’nun da aralarında bulunduğu yöneticiler mutfak etkinliğinde buluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir