Türkiye’nin Gıda Devleri Libya’yı Keşfe Gidiyor

Bugüne kadar birçok sektörde yüzlerce firmayı dünyaya taşıyan ARI Fuarcılık, önemli bir fuarla daha üretici firmaları Libya’ya götürecek.

7-10 Mayıs 2012 tarihlerinde, başkent Trablus’ta 5.si düzenlenecek olan, Libya’nın tek uluslararası gıda fuarı AGRO LİBYA-FOOD, ülkenin lider fuarcılık kuruluşu WAHA EXPO tarafından düzenlenmekte.

Fuarda; gıda teknolojileri, gıda işleme, paketleme makineleri, dondurulmuş gıdalar, konserveler, hazır yemekler, diyet yiyecekler, diyabetik yiyecekler ve içecekler, kuru ve kurutulmuş gıda maddeleri, fırın ve pastane ürünleri, su, meşrubat ve içecekler, bitkisel ve hayvansal yağlar, şeker ve şekerli ürünler, çikolatalar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tütün ve tütün mamulleri, kümes ve av hayvanları ürünleri, tarım makineleri, ekipmanları, aksesuarları, tohum, gübre, bitki koruma ilaçları, organik tarım uygulamaları, hayvancılık ekipmanları ve makineleri, mezbaha makineleri, hayvan sağlığı, veterinerlik hizmetleri ve ekipmanları, balıkçılık, sulama makine ve ekipmanları vb gibi sektörün çok geniş bir yelpazesini kapsayan ürün grupları sergilenecek.

%50 BİREYSEL TEŞVİKLİ 

T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından %50 teşvik kapsamına alınan fuara Türkiye’den katılan imalatçı firmalar, diğer uluslararası fuarlarda olduğu gibi ulaşım ve nakliye de dahil katılım bedelinin %50’sinin geri iadesini kapsayan, “Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılım Desteği”nden faydalanabilmekte.

Katılımcılarını Libyalı ve çevre ülkelerdeki satın almacılar ile buluşturacak olan fuarda Türk Gıda devleri, ARI Fuarcılık’ın temsilciliğiyle Libya’yı keşfe hazırlanıyor.

KATILIMCI ÜLKE BAZINDA RAKİPSİZ … 

Fuarın katılımcı profilini başta Fransa, İtalya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Türkiye, G.K.R.K. Çek Cumhuriyeti gibi Avrupa ülkeleri ile yerel Libya firmaları ve Çin gibi Uzak Doğu ülkeleri yanı sıra Irak, Mısır gibi Orta Doğu, Senegal, Tunus gibi Afrika ve A.B.D., Arjantin, Hindistan Pakistan, Bangladeş olmak üzere 20’den fazla ülke oluşturuyor.

Türkiye’den katılımlar ise 5 yıldır gıda fuarları uzmanı olan ARI Fuarcılık hizmetiyle organize ediliyor. Türk firmalarının yoğun ilgi gösterdiği fuarın 2010 katılımcıları; ABP, Ana Değirmen, Anadolu Motor, Gurbetçiler Plastik, Atlantis Sulama, Esen Plastik, Aytav Tavukçuluk, Dizayn Plastik, Deksan Hidrolik, Totan Makine, Kavuşanlar Tarım, Maytav Tarım, Isko Plastik, Uysal Romork .

2012 için Türkiye’den kesin katılım yapan İstanbul İhracatçı Birlikleri Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu,  Ege İhracatçı Birlikler Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Emek Helva, Anzer Su, Elmas Sulama, Azra Bisküvi, İdeal Bakliyat, Marsa Yağ, Ersey Makine, Lale Gıda, Yörükoğlu Süt, Yayla Bakliyat, Teknik Laboratuvar Hizmetleri, Memiş Gıda, Kadooğlu Yağ San., Aker Plastik, Tokgöz Gıda, Öğün Bulgur, Tunçsan Salça, Yvk Bakliyat, Eco Turca, Hakan Gıda, Özpak Gıda, Narin Bys ve Erhas Boru ile şimdiden önemli bir sayıya ulaşılan fuar için hedef, 40’nin üzerinde Türk firmasının katılım yapmasını sağlamak.

DÜNYANIN GÖZÜ LİBYA’DA…

Yeniden yapılanma sürecine giren Libya’nın, hali hazırda genel tüketim maddelerini ihracat yoluyla tedarik etmesi ve petrole dayanan güçlü ekonomiye sahip olması da bu anlamda “fuar katılımcıları” için büyük bir avantaj oluşturuyor.

Son dönemde yönetimi değişen ve Batı ile ilişkilerini yeniden geliştirme yolunda adımlar atan Libya’ya, başta Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri ile ABD özel ilgi göstermekte. Libya halkının ve iş adamlarının Türk halkına sevgisi ve Türk mallarına olan ilgisi ile ise ihracatçımlarımız için büyük bir “potansiyel pazar” oluşturmakta.

Libya sahip olduğu coğrafi konumu nedeniyle, Afrika ile Avrupa arasında ticari bir köprü işlevini yerine getirmekte. Komşuları Nijer, Cad, Sudan, Tunus, Cezayir ve Mısır’la birlikte 143,5 milyonluk bir potansiyele sahip. Uzun yıllardır bu coğrafyadaki ticarete yön vermekte.

Geçmiş dönemde ülke bütçesinin %70’ini yatırıma ayıran Libya, yeni dönemde de bu uygulamasını devam ettirecek. Bu kapsamda, pek çok sektör için önemli iş sahaları barındırmakta. Gümrük vergilerinde de önemli indirimler gerçekleştiren Libya’da sigara hariç uygulanmakta olan gümrük vergileri sıfıra indirilmiştir. Girişimin amacı, Libya’yı bir “serbest bölge ve ticaret merkezi” haline getirmek olarak açıklanmıştır.


LİBYA-TÜRKİYE TİCARETİNDE REKOR ARTIŞ SAĞLAYAN SEKTÖRLERİN DEĞERLENDİRMESİ:

ŞEKERLİ VE ÇİKOLATALI MAMULLER
Türkiye, yüksek vergilere rağmen pazara bu ürün grubunda en fazla ihracat gerçekleştiren ülkedir. Çikolata grubunda en fazla kokolin ihracatı yapılmaktadır. Ancak kaliteli çikolatalarda da pazarda önemli bir potansiyel bulunmaktadır.

BİSKÜVİ VE GOFRETLER
Türkiye’nin ihracatı da yıllar itibariyle artarak 2004 yılına göre 2008’de 6 katına çıkmıştır. 2009 yılı ilk altı ayındaki değişim ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %47 oranında artış yönünde olmuştur. Türkiye pazarda lider olan İtalya’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Etkili tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesinin pazar payının artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

MAKARNA
Pazarda en büyük rakiplerimiz olan Tunus ve İtalya’dan sonra Türkiye üçüncü sırada yer almaktadır. Libya’ya makarna ihracatımızın 2009 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre büyük oranda artış gösterdiği görülmektedir. Bu artışın, ürünlerimizin yüksek kaliteli olduğunun vurgulanması yönünde etkili tanıtım yapılmasıyla süreklilik kazanacağı düşünülmektedir

BUĞDAY VE BUĞDAY UNU
Libya’ya buğday ihracatımız değerlendirildiğinde; ülkemizde bu yıl hasadın beklendiği gibi yüksek olması durumunda, Libya’nın, stok fazlamız için iyi bir pazar olabileceği düşünülmektedir.

DOMATES SALÇASI
Türkiye pazarda, % 0,9 gibi çok küçük bir payla İtalya ve Tunus’tan sonra Çin’in de arkasından dördüncü sırada gelmektedir.

DEĞİRMENCİLİK MAKİNELERİ (gtip: 8437)
Türkiye’nin Libya’ya ihracatı 2008 yılında büyük bir artışla 1,6 milyon dolardan 9,4 milyon dolara çıkmıştır. Libya ithalatının büyük kısmı İtalya (% 51) ve Türkiye (% 44) tarafından karşılanmaktadır.

POMPA VE KOMPRESÖR (gtip: 8413, 8414)
Kuzey Afrika ülkelerinin genelinde olduğu gibi Libya da Türkiye için büyük bir ihracat potansiyeline sahiptir. Dünyanın en büyük su nakil projesi olan Büyük Yapay Nehir Projesi kapsamında çöl boyunca taşınacak olan suyun sulama amaçlı kullanılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Libya, Türkiye pompa ve kompresör sektörü için büyük bir pazar konumundadır. 2007-2008 döneminde Libya pompa ve kompresör ithalatındaki %33’lük artış ortamında Türkiye Libya pompa ve kompresör ihracatını %32 oranında artırmıştır. Libya pompa ve kompresör ihracatımız sürekli artış eğiliminde olup, 2008 ve 2009 yıllarına ait ilk 6 aylık ihracat verileri karşılaştırıldığında mevcut kriz ortamında %73’lük artış dikkat çekmektedir. Yukarıda bahsedilen gelişmeler ışığında yapılacak ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarla birlikte kısa ve orta vadede Libya pompa ve kompresör ithalatı içinde daha yüksek bir pay almamız olası görünmektedir.

Fuar içinde yayınlandı olarak etiketlendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir