Yeme içme mekanları nasıl bir mimari dönüşüm geçiriyor?

Restoran ve kafe gibi yeme içme mekanları son yıllarda gelişen teknoloji, trendler, sosyal medya ve sürdürülebilirlik gibi temaların etkisinde mimari olarak önemli bir dönüşüm geçiriyor. Tüketici artık yemek yemeyi ya da bir şeyler içmeyi bir deneyim olarak değerlendiriyor. Adım attığı andan itibaren mekanla, personelle ve son olarak tüketeceği ürünle kurduğu ilişkinin bir bütün olarak onu etkilemesi gerekiyor. Bu doğrultuda sektördeki işletmeler değişen taleplere uyum sağlamak için daha modern, minimalist, özgün tasarım anlayışlarını benimsemeye başladı.

Çağlayan Architects Kurucu Ortağı Umut Cem Çağlayan, yeme içme mekanlarında yaşanan mimari dönüşümü ve bu yılın tasarım trendlerini yazdı…


Odak noktası sadece yemek yeme olan mekanlarda kullanıcı beklentilerinin artmasıyla birlikte tasarımların da değişip geliştiğine dikkat çeken Çağlayan Architects Kurucu Ortağı Umut Cem Çağlayan, “Pandemiyle hayatımızda hızla yer edinen dijital menülerin yaygınlaşması, otomatik sipariş sistemlerinin kullanılması gibi akıllı sistemlerle birlikte, eve sipariş alışkanlığının devam etmesi mekanları yeniden değerlendirmeye ve iki ayrı bölüm oluşturmaya yönlendirebiliyor. Oturan konuklar ve kuryelerin siparişlerini teslim alabilecekleri iki ayrı bölüm oluşturulması operasyonel anlamda işleri kolaylaştırabiliyor.” diyor.

Tasarımda ana belirleyiciler

Çağlayan, sosyal medyanın reklam gücünün mimari tasarımda artık düşünülmesi gereken başlıklardan biri olduğunun altını çiziyor ve “İnsanları fotoğraf çekip paylaşmaya teşvik edecek eşsiz şekilde sunulan yemek, mekanların iç tasarımındaki özgünlük ve benzersiz özellikler, belki duvarlardaki sanat eserleri ya da yeşil duvarlar gibi, bir fotoğraf için güzel bir arka plan oluşturacak her şey tasarım yaklaşımını etkiliyor. Mekana özgü mobilya ve aydınlatma tasarımları yaparak daha eşsiz ve özel bir deneyim alanı oluşturabiliyoruz.

Çağlayan Architects olarak daima önem verdiğimiz konulardan biri olan “sürdürülebilirlik” 2023 yılında günümüzdeki iklim ve enerji krizi gibi sebeplerden güncelliğini ve önemini korumaya devam ediyor. Genel olarak daha sürdürülebilir ve çevre dostu işletmelerle birlikte, mekan tasarımlarında yeşil duvarlar, doğal ve kullanıma uygun malzeme tercihleri, organik tarım vurgusunu destekleyen tasarım öğeleri, eğer varsa mekanı dış mekanla birlikte değerlendirilmesi gibi kriterler güç kazanıyor. Örneğin, uygulamasını sıkça tercih ettiğimiz gibi bitkileri ara bölücü görevi gören konumlara yerleştirip, genel algıda kuvvetli bir etki yakalayabiliriz.” diye belirtiyor.

Trend kıvrımlı hatlar, yuvarlak kemerler

2023 trendlerine de kısaca değinen Çağlayan, bu yıl kafe ve restoranlarda kıvrımlı hatların ve yuvarlak kemerlerin sıklıkla görüleceğini aktararak, “Rattan, hasır ve bambu gibi hem sürdürülebilir hem de birçok alanda kullanılabilen malzemeleri restoranlarda bir mobilyanın parçası ya da yeşillik ve ahşaplarla muhteşem uyum sağlayan irili ufaklı doğal aydınlatmalar olarak görebiliriz. Eğer alan sınırları yeşilliklerle dolu bir mekan oluşturmaya yeterli değilse bitkileri yüzen bir bahçe gibi tavanlarda göreceğimiz tasarımlar ön plana çıkabilir.” diyor ve “Çağlayan Architects olarak, restoranlarda kullanıcıya açık olan ıslak hacimlerinde tüketiciye özel olduğunu hissettiren, iyi temizlenmiş bir alanın ötesinde şık tasarım öğelerine sahip, restoran müdavimlerini memnun edecek alanlar olarak tasarlanması gerektiğini düşünüyoruz.” diye de ekliyor.

#ÇağlayanArchitects #UmutCemÇağlayan #mimaridönüşüm #mimaritasarım #dekorasyon #tasarım #hotelrestaurantcafe #2023 #trend  #pandemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir