Ev Dışı Tüketim Sektörü 50 Milyar TL’ye Ulaştı

Ev dışı tüketim sektörünün ölçülebilirliğini ispatlamayı ve sektörde farkındalık oluşturmayı hedefleyen ETÜDER, üçüncü kez düzenlenecek EDT Expo Fuarının gördüğü yoğun ilgiden sonra şimdi de perakende ölçüm ve araştırma şirketi olan İPSOS işbirliğinde ’Foodservice Monitor’ araştırmasını hayata geçirdi.

Türkiye’de sektörün 50 milyar TL büyüklüğe ulaştığını ortaya koyan araştırma ile ilgili olarak ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, “Araştırmadan görülüyor ki tüketicinin, ev dışı tüketim alanlarını kullanma ihtiyaçları giderek artıyor” dedi.

Ev dışı tüketimini ölçen ilk ve tek çalışma özelliğini taşıyan ‘Foodservice Monitor’ araştırması, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER)  ile perakende ölçüm ve araştırma şirketi olan İPSOS’un işbirliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin 7 büyük ilinin 81 ilçesinde, 2 bin 751 sokakta ve 175 saha elemanı ile gerçekleştirildi.

Sektöre referans olacak araştırmanın sonuçları düzenlenen lansman toplantısında sektör temsilcileri ile paylaşıldı. Ev dışı alanlarda tüketici istatistikleri ve gelecekteki vizyonun paylaşıldığı toplantıda tüketici alışkanlıkları ile ilgili çarpıcı detaylara ulaşıldı.

Pazarın 30-35 milyar TL’sini 7 il kapsıyor

Araştırma sonuçlarına göre; Amerika’nın 37’de biri, Avrupa’nın ise 29’da biri olan Türk ev dışı tüketim pazarı 50 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya ve Adana gibi Türkiye’nin 7 büyük ilinde gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda bu illerin, ev dışı tüketim pazarının 30-35 milyar TL’sini kapsadığı belirlendi.

Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast food mekanlarında yapılıyor. İstanbul gıda ve alkolsüz içeceklerde ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yarısını oluştururken, alkollü içeceklerde yaklaşık üçte birini kapsıyor.

Alkol tüketiminin yüzde 80’ini bira, rakı ve viski oluşturuyor

Gıda Ürünleri ev dışı tüketim harcamalarını yarısını oluştururken, taze ve donuk etler cirosal büyüklükte en fazla katkıda bulunan kategori oluyor. Alkolsüz içecekler ev dışı tüketim harcamalarının yaklaşık beşte birini oluştururken, bu büyüklüğe en fazla katkıda bulunan kategori gazlı meşrubatlar. Araştırmanın yapıldığı 7 ilde alkol tüketiminin yüzde 80’ini bira, rakı ve viski oluşturuyor.

Çiğ köfteci sayısı 4 bine ulaştı

Araştırma ile iller bazında da bazı spesifik bilgilere ulaşıldı. Onlardan bazıları ise şöyle; Bir çay bahçesinde günde ortalama 302 bardak çay içiliyor. Hafta içi yeme-içme mekanlarına günlük ortalama 140-150 kişi uğruyor, haftasonu bu rakam yüzde 25 artıyor. Araştırmanın gerçekleştiği 7 il arasında,  Adana’nın ev dışı mekanlarda içilen su fiyatları açısından en ucuz; Muğla’nın ise en pahalı kent olduğu gözleniyor. Son yıllarda hızla artış gösteren çiğköfteci sayısı da 7 ilde 4 bine ulaştı.

Fast Food’lar en hızlı artan ev dışı tüketim mekanları

Araştırmada, 2014 yılında da önceki yıllara benzer şekilde ev dışı tüketim alanlarında çalışan müşteri temsilcilerinin yüzde 65’inin kadın olduğu görülüyor. Yaklaşık yüzde 80’ini yeme-içme mekanlarının oluşturduğu çalışmada, gıda kategorisinde Fast Food’ların sayıca en hızlı artan ev dışı tüketim mekanları olduğu tespit edildi.

Sektör ölçülebilirliliğini ispatladı

Melih Şahinöz toplantıda yaptığı konuşmada, dernek olarak ev dışı tüketim sektörünün varlığını ispatlamak için var güçleri ile çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu; “Dernek olarak yaptığımız çalışmalar ile hızla büyüyen sektörümüzün nabzını tutmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla İPSOS işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz araştırma, Türkiye ev dışı tüketim sektörünün mevcut durumunu tüm gelişimi ile ortaya koyan ve gelecek ile ilgili öngörüleri gösteren kapsamlı tek araştırma olma özelliğini taşıyor.”

EDT Expo Fuarı öncesi sektör masaya yatırıldı

Şahinöz, araştırmanın, CNR Holding şirketlerinden ITF Fuarcılık işbirliğinde düzenlenecek EDT Expo Fuarı’na katılacak sektör temsilcileri için de büyük bir referans olacağını vurgulayarak, “Araştırmadan görülüyor ki tüketicinin, ev dışı tüketim alanlarını kullanma ihtiyaçları giderek artıyor” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir