Mete Plastik yeni markalarıyla hedef büyüttü

Otel ve restoranlara PRIMA markasıyla bahçe mobilyası, mutfak eşyaları, sanayi ürünleri ve ambalaj malzemeleri üreten Mete Plastik, pazara sunduğu yeni markası “meteplast” ile gıda kapları ve kovaları üretimini de başlattı. Yaklaşık 50 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Mete Plastik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Pelin Karadeniz şirket olarak yurt dışında da ofis açmayı düşündüklerini ifade ederek, markanın uluslararası bilinirliğini arttırmayı hedeflediklerini söylüyor.

1982 yılında plastik enjeksiyon üzerine kurulan Mete Plastik, 30 yılı aşkın bir süredir PRIMA markasıyla bahçe mobilyası, stadyum koltukları, mutfak eşyaları, ev gereçleri, sanayi ürünleri ve ambalaj malzemeleri üretiyor. Yeni markası “meteplast” ile gıda kapları ve kovaları üretimini de sürdürdüklerini belirten Mete Plastik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Pelin Karadeniz, kurulduğu yıl itibarıyla ev ve mutfak ürünleri üretimiyle plastik sektöründe faaliyet gösteren firmanın sektördeki yeni yatırım ve planlamalarına ilişkin şöyle konuşuyor: “Değişen küresel koşullar ve tüketimin artması ile birlikte rekabetin doğması, inovasyonu her firma için kaçınılmaz koşmuştur. Firmamız, değişimi ve tüketici taleplerini öngörerek bahçe mobilyası, gıda kapları ve stadyum koltuklarının üretiminde hizmet vermeye başlamıştır.”

5

“Bahçe mobilyası deyince akla gelen ilk malzemelerden biri plastik”

Bahçe mobilyaları üretiminde plastiğin ilk akla gelen malzemelerden biri olduğunu belirten Pelin Karadeniz konuyla ilgili olarak şu bilgileri de paylaşıyor: “Bahçe mobilyası deyince akla gelen ilk malzemelerden biri plastiktir. Hava koşullarına karşı yüksek dirence sahip olan plastik, gerek renk alternatifi gerekse hafifliği nedeniyle bahçe mobilyalarında tercih sebebi oldu. Plastikten üretilen bahçe mobilyaları, uzun ömürlüdür. Bakımı ve temizliği de kolaydır. Plastik bahçe mobilyalarının tercihinde en önemli etken kullanılan hammaddenin kalitesi yani orijinalliğidir. Orijinal ve uygun hammaddeden üretilen bahçe mobilyaları dayanıklılık açısından da oldukça sağlamdır. Bahçe mobilyalarının üretiminde kullanılan gerekli katkı maddeleri ve hammaddenin kaliteli olması, ürünün güneşin zararlı ışınları karşısında solmamasını, hiçbir şekilde ısıdan etkilenmemesini ve deforme olmamasını sağlamaktadır.”

“Her bütçeye hitap edecek ürün ve model çeşitliğiyle bütün ilgiyi üzerine çekiyor”

Bahçe mobilyasında birçok çeşit bulunmasına rağmen, daha çok plastiğin tercih edilmesinin birden fazla sebebinin olduğunu söyleyen Karadeniz, “Bunların başında, plastik malzemede renk alternatifinin fazlalığı geliyor. Bunun yanı sıra dayanıklı, hafif ve kolay temizleniyor. Fiyat avantajına da sahip olan plastik bahçe mobilyaları, her bütçeye hitap edecek ürün ve model çeşitliğiyle bütün ilgiyi üzerine çekiyor. Uzun ömre sahip olması dolayısıyla da kaynak tasarrufu sağlıyor.” diyor.

2

“Yatırımlar ürün odaklıysa, tasarım olması şarttır”

Sektörde ürün odaklı yatırımların merkezinde tasarım ve inovasyonun önemine dikkat çeken Karadeniz, “Teknolojinin sürekli ilerleme gösterdiği ve rekabetin üst düzeylerde olduğu bir zamanda yatırımlar firmanın istikrarı açısından çok büyük önem taşımaktadır ve bu yatırımlar ürün odaklı ise tasarım olması şarttır. Yeni tasarımlarımızı, Ar-Ge departmanımızla beraber  inovasyonu ana prensip alarak gerçekleştirmekteyiz. İnovasyon Ar- Ge ile doğar, güçlü bir Ar-Ge ile farklılaşabilir ve en önemlisi sizi markalaştırır. Yeni ürün yelpazemize daha çok tasarıma yönelik ve müşteri beklentileri doğrultusunda ürünler ilave ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bu proje şu an başlangıç vermiş olduğumuz ve uzun bir süre devamlılık göstereceğimiz bir proje olmakta olup, firmamız bünyesinde Ar-Ge’ye önemli ölçüde bütçe ayrılmıştır.” diyor.

“Yaklaşık 50 ülkeye ihracat yapıyoruz”

Mete Plastik’in yaklaşık 50 ülkeye ihracat yaptığını ve bu ülkeler arasında Avrupa’nın önemli bir paya sahip olduğunu belirten Karadeniz, bunu Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkelerinin takip ettiğini ve firmanın toplam cirosunun önemli bir kısmını ihracat kanallarının oluşturduğunu söylüyor. Yurt dışında ofis açmayı düşündüklerini belirten Karadeniz, “Bununla ilgili fizibilite çalışmalarımız devam etmekte, bu doğrultuda markamızın uluslararası alanda bilinirliğini arttırmayı hedefliyoruz.” diyor.

1

“Fuarlara katılmaya önem veriyoruz”

Firmanın kuruluşundan beri birçok fuara katıldığını ve katılmaya da devam ettiğini anlatan Karadeniz, sektör fuarlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Son zamanlarda fuar seçimlerinde daha seçici davranmaya çalışıyoruz. Özellikle hedef fuarları bulmaya çalışıyoruz. Şu anda her sene Eylül ayında Almanya’da düzenlen Spoga Gafa Bahçe Fuarı, iki senede bir Almanya’da düzenlenen FSB Spor Fuarı, üç senede bir yine Almanya’da Mayıs ayında düzenlenen Interpack Ambalaj Fuarı, iki senede bir Paris’te düzenlenen önceki ismi Emballage olan şimdiki ismi ise All4pack olan ambalaj fuarı ve her sene TÜYAP’ta düzenlenen Avrasya Ambalaj Fuarı gibi odaklandığımız belli fuarlar var.”

“Destek projelerini önemsiyoruz”

Fuarlardan genellikle olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Karadeniz, “Fuar dönüşleri uzun süreli olabiliyor, sürekli müşteriye kendimizi hatırlatıyoruz. Potansiyel müşterilerimize ülkesi uzak ya da yakın olanlara pazar araştırma ziyaretleri düzenliyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın sunduğu pazar araştırması desteklerinden yararlanıyoruz. KOSGEB’in proje destekleri dahil olmak üzere birçok desteğinden faydalanıyoruz. Son yararlandığımız KOSGEB Proje Desteği; Kobi Proje Destek Programı, Markalaşma Desteği bunlardan birkaçı. Hatta bu sayede markalaşma alanında birçok yenilik yaptık. Bu desteklerin firmalar için çok önemli olduğunu düşünüyor ve her firmanın sunulan bu destekler doğrultusunda gerek KOSGEB gerek Ekonomi Bakanlığı gerekse İhracatçılar Birlikleri ile iletişim içerisinde olması gerektiğine inanıyoruz.” diyor.

4

Doğa dostu üretim prensibiyle çevreci projeler geliştiriyor

Mete Plastik’in doğa dostu üretim prensibiyle bugüne kadar pek çok çevreci projede yer aldığını belirten Karadeniz, firmanın yer aldığı projelerden ve danışmanlıklardan bazılarını şu şekilde aktarıyor: “2015 – İstanbul Sanayi Odası, İngiltere Dış İşleri Bakanlığı ve İngiliz Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Low Carbon Strategies for Business projesi kapsamında; Enerji Verimliliği, Doğa Dostu Teknoloji, Düşük Enerji Tüketen Ürünlerin Geliştirilmesi konularında danışmanlık almış olup bu konuda çalışmalarımız bulunmaktadır. 2016-  İstanbul Sanayi Odası’nın MWH Mühendislik ile düzenlemiş olduğu Enerji Verimliliği Danışmanlık Projesi ile firmadaki enerji tüketimi saptanmış olup, enerji tüketimini azaltmak için çalışmalar yapılmıştır. 2016-  Bilim Sanayi Bakanlığı Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında, Orta Ölçekli firma kategorisinde Enjeksiyon Kalıplarında Kalıp İçi Soğutma Sularının Geri kazanımı ile finale kalınmıştır.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir