Turizm işletmelerinde gıda ve su güvenliği sistemleri gelişimi

Rentokil Initial Türkiye Eğitim ve Danışmanlık Bölüm Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Azize Çelikdere, Turizm İşletmelerinde Gıda Ve Su Güvenliği Uygulamaları ve Rentokil Siımply Safe Programı’nın detaylarını anlattı:

“Turizm işletmeleri, konaklama faaliyetlerini gerçekleştirirken misafirleri için büyük bir catering firmasından daha fazla yiyecek ve içecek üretirler. Statüleri gereği gıda üretim tesisi vasfında olmayıp, gıda satış ve tüketim noktaları olarak değerlendirilir ve denetlenirler. Otellerde üretilen gıdaların ve kullanılan suyun güvenliğine ilişkin çalışmalar, ülkemizde 1998 yılında başladı ve 2002 yılından sonra yaygınlaştı. Çalışmaların başlamasında uluslararası büyük tur operatörlerinin bu konudaki beklentileri ve ön şartları temel etken oldu. Oluşan misafir şikayetleri ve sağlık sorunları sonrasında ödenen yüksek tazminatlar, misafirlerin maruz kaldığı hastalıklar bu ön şartların oluşmasını sağladı. Otellerde oluşabilecek gıda ve su kaynaklı zehirlenme ve hastalık risklerini engelleyebilmek için güvenli gıda üretim prensiplerine uymak ve bu konuda bilinçli işlemler gerçekleştirmenin zorunluluğu anlaşılmaya başlandı. 2008 yılından sonra hızlanan ulusal yasal düzenlemeler ve denetimler de sektörün bu konuda gelişmesine katkı sağladı.

SEZONLUK HİZMET, EĞİTİMLİLERİ SEKTÖRDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Otellerde gıda güvenliğinin yanında kullanım suyundan, havuzlardan, SPA alanlarından ve Legionella bakterisi bulaşma riski olan tüm bölgelerden kaynaklanan su güvenliği risklerinin de bilinir hale geldiğini ifade eden Azize Çelikdere, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde turizm işletmelerinin %65’den fazlasının sezonluk olarak hizmet vermesi, çalışan sirkülasyonun yüksek olmasına neden olmakta, sürekli olmayan iş, eğitimli çalışanların sektörden uzaklaşması sonucunu doğurmaktadır. Otellerde uzun çabalar sonunda kurulan gıda ve su güvenliği sistemleri tüm çalışanların bir sonraki sezonda değişmesi nedeni ile uygulanamamaktadır. Ayrıca gıda üretim alanlarının yapısal olarak güvenli gıda üretim şartlarına uygun inşa edilmemesi, yoğun ve hızlı çalışma temposu, ürün çeşitliliğinin fazla olması ve çalışanların birçoğunun gastronomi eğitimi almamış olması gıda güvenliğinin sağlanmasını olumsuz etkilemektedir.

SIMPLY SAFE’IN AVANTAJLARI:

Denenmiş ve test edilmiştiri dünyada 46 ülkede uygulanmaktadır. Uluslararası sertifikasyona sahiptir. Basit, kolay uygulanabilir ve yeterlidir. Uluslararası bilinirliğe sahiptir. Tüm riskleri ve Gıda / Su güvenliği ile ilgili tüm işlemleri konuları kapsar. Kabul görmüş ve onaylanmıştır. Güncel ve yenilenebilir ve online raporlama sistemine sahiptir. Aylık denetimler ile sürekli izleme ve düzeltmeye olanak sağlar. Sürekli gözden geçirilmekte ve güncellenmektedir. ISO 22000 Sistemi ile uyumludur. Konusunda bilgili ve tecrübeli uzmanlar tarafından yürütülür. İhtiyaç duyduğunuzda hemen size ulaşabilecek bir ekip mevcuttur. Uluslararası şirket garantisi, Ekonomik fiyat politikası uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir