Ramazan Güven: Yeni projelerimiz IBAKTECH İstanbul sonrası şekillenecek

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

1976 yılında genç ve girişimci makina mühendisi Vedat Özpınar tarafından kurulan Fimak Makina, üretim hayatına 80 metrekarelik bir dükkanda uzun şekil verme makinası imalatı yaparak başladı. İlerleyen yıllarla birlikte sektörün ihtiyacı olan makine ve ekipmanlarını teker teker ürün gamına alarak, 1991 yılında Konya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bin  metrekare alana taşıyan Fimak, bu yatırımla imalat alanını da genişletti. 1995 yılında ilk ihracatını gerçekleştiren ve Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etmeye başlayan firma, 90’lı yılların ortalarından itibaren çalışmalarına ivme kazandırdı. Ürün gamını dünyadaki ve sektöründeki teknolojik gelişmeleri takip ederek genişleterek; döner fırın, taş tabanlı katlı fırın, borulu fırın gibi makineleri üretmeye başladı. Bu yönde gelişimine hız katan Fimak, bu gelişimin doğal bir sonucu olarak, 2010 yılında yeni fabrika yatırımını tamamladı. 22 bin metrekare kapalı, 23 bin metrekare açık olmak üzere toplamda 45 bin metrekare alanda faaliyet gösteren modern fabrikasında üretimine hız katarak devam etti.

Yeni üretim tesisinde faaliyetlerine ısı teknolojileri ve hamur teknolojileri alanlarında sürdüren Fimak Makina’nın kalite ve sürekli gelişim anlayışından taviz vermeden ürün çeşitliliğini artırdığını ve sektördeki yoluna hızla devam ettiğini belirten Fimak Makina Genel Müdürü Ramazan Güven ile firmanın 2022 yılına dair rotasını ve HoReCa sektörüne yönelik çözümlerini konuştuk.

Fimak Makina olarak oteller, restoranlar ve kafeler için ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Horeca kanalına yönelik çözümlerimiz arasında, 2018 yılında kullanıcılarımızın beğenisine sunduğumuz Triad ve Dilas fırınlarımız mevcut. Küçük ve orta ölçekli kafelerde dar alanlarda pratik kullanım çözümleri sunan fırınlarımız sektör tarafından büyük ilgiyle karşılanmakta.  Otel ve restoran alanında ise, 2018 yılında çalışmalarını tamamladığımız Retros fırınımız, 2019 tarihinde çalışmaları sona eren ve piyasaya sunulan Korto fırınımız, çalışmalarına 2020 yılında başladığımız ve bu sene itibariyle sona yaklaştığımız Chef İn fırınlarımız ile hizmet vermekteyiz. Ayrıca yine HoReCa mutfaklarına uygun olarak çok amaçlı mikser olarak adlandırdığımız Petit mikser kullanıcılarımız da müşterilerimiz tarafından ilgi görmektedir.

2022’ye hangi yeni teknolojilerle girdiniz? Pandemi koşulları tasarımlarınızı ne yönde şekillendirdi?

Bu yıla gastronomi alanında çalışmaları halen devam eden ve hatta sona da yaklaşılan Chef – İn fırınımız ile girdik. Ayrıca geçtiğimiz yıl çalışmalarını başlattığımız otomatik, yarı otomatik yükleme makinelerimizin de geliştirme faaliyetleri devam etmektedir. Pandemi koşullarında üretim hatlarımızı inceleme altına aldık. Hem çalışan arkadaşlarımızın hem de üretim sistemimizin ihtiyaçlarını belirleyip bir rapor hazırladık. Bu doğrultuda üretim sistemimizde iyileştirmelerde bulunduk. Çalışan arkadaşlarımıza eksik kaldıkları eğitimleri verme imkanı bulduk.

Pandemi dünya üzerinde birçok şeyi etkiledi. Tüketim alışkanlıkları, sosyal alandaki değişimler, insanların birbirleri ile olan ilişkileri ve daha birçok konuda bu etkiyi yaşadık. Bizler de kısa bir süre duraksamadan sonra yeni koşullarla ilgili stratejimizi belirledik. Ayrıca pandemi ile değişen tüketim alışkanlıklarını gözlemleyip çıkardığımız sonuçlar doğrultusunda ürünlerimizde çeşitliliği artırdık. İnsanların evde daha çok vakit geçirdiği ve dışarı çıkmamayı tercih ettiği dönemlerde işlerini kolaylaştırmak için ekmek, pasta ve kek yapımını kolaylaştırmak için ev tipi olarak nitelendirdiğimiz Bona taş tabanlı fırınımızı ve Petit Hamur ve Kek Mikserini kullanıcılarımızın beğenisine sunduk. Biraz daha minimalist tasarımlara yöneldik. Çünkü mevcut koşullar, artan maliyetler göz önüne alındığında işletmelerin daha düşük yatırım yapma tercihinde bulunabileceğini düşündük ve bu yönde ihtiyacı karşılayabilecek tasarımlara yöneldik.

Teknoloji ve Ar-Ge’ye yönelik neler yaptınız?

Fimak denilince ilk akla gelen, daima yenilikçi bir anlayış ve kalite olmuştur. Bu doğrultuda yürütülen çalışmalar sonucunda firmamız, Temmuz 2017’de sektöründe bir ilki daha başararak Sanayi Bakanlığı onaylı Türkiye’deki AR-GE merkezlerinden biri olmaya hak kazanmıştır. Fimak 2018 yılında ısı teknolojilerinde edindiği bilgi ve birikimi Ar-Ge ekibinin de mühendislik çalışmaları ile birleştirerek taçlandırmıştır. Çalışmalarına 2016 yılında başlanan, Fimak Ar- Ge mühendis ve ustalarının tasarımı olan Fimak Retros Gastronomi fırını, 2008’den bu yana T.C Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun iş birliği ile düzenlenen Design Turkey 2018 Endüstriyel Tasarım yarışmasına katılmış ve ‘İyi Tasarım Ödülü’ne layık görülmüştür.

Fimak’ta Ar-Ge çalışmaları sadece yeni projeler üretmekle sınırlı kalmamaktır. Şu anda piyasada bulunan sahada çalışır halde olan makinelerimizden gelen bilgiler Ar-Ge merkezimize aktarılmakta ve var olan sorunlarla alakalı bilgiler değerlendirilip, AR-Ge ekibimizce çözümler üretilmeye çalışılmaktadır.

2022 ile birlikte ihracat hedeflerinizi revize ettiniz mi? Gündeminizde yeni pazarlar var mı?

Ülkemiz için ihracatın ne anlama geldiğini çok iyi bilmekteyiz. Hem firmamızın hem ülkemizin sürdürülebilir bir büyüme sağlaması adına çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürmekteyiz. İnovasyon için gerekli ortamı sağlayıp, teknolojik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar ile üretimimizdeki ihracat payını %40 seviyesine kadar taşıdık. Hedefimiz, bir rakamdan çok sürdürülebilir ihracat hedeflerinin olmasıdır. Dönemsel olarak dünyadaki değişimlere paralel inişler çıkışlar yaşanabilir. Ancak hedefimiz, mevcut ihracat oranımızı daha üst seviyelere taşımaktır. Sürekli yenilikçi anlayış felsefesi ile hareket eden Fimak Makina, üretim teknolojilerine ve fabrikasına yaptığı yatırımlarla dünyanın 65 ülkesine ihracat yapmaktadır. Sürekli yenilikçi anlayış felsefesi ile hareket eden firmamız, üretim teknolojilerine ve fabrikasına yaptığı yatırımlarla dünyanın 65 ülkesine ihracat yapmaktadır.

 Türkiye’de fırın makineleri ve ekipmanları sektörünün gelişimini nasıl değerlendirirsiniz? Siz bu gelişimin neresinde duruyorsunuz?

Dünya genelinde ve ülkemizde unlu mamul sektöründe özellikle de pandemi döneminde tüketim sürekli bir artış eğiliminde oldu. Pandemi şartları düşünüldüğünde insanlar evlerde kendi ürünlerini ortaya çıkarma yolunu seçti. Evlerde bu ürünleri yapmaya zamanı olmayanlar da unlu mamul ve pastanelerin kapısını çaldı.  Özellikle ekmek, kurabiye, kek, turta ve benzeri ürünlerin tüketiminin artması fırın ve hamur işleme ekipmanlarına olan ilginin artmasına neden oldu. Dolayısıyla dünyada ve ülkemizde sürekli büyüyen bir pazar mevcut. Teknolojik gelişmeleri takip eden, toplumsal değişimleri gözlemleyen, tüketim alışkanlıklarının şekil değiştirmesini gören ve buna göre kendilerini yenileyen firmalar geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyeceklerdir.

Ülkemiz fırın makineleri ve ekipmanları sektöründe lider ülkeler konumundaki İtalya ve Almanya gibi ülkelerle yarışabilecek düzeye gelmiştir. Fimak olarak öncelikli hedefimiz, sürdürebilir büyüme ve kaliteden ödün vermemektir. Yaptığımız Ar- Ge çalışmaları, ürün çeşitliliğimiz, üretime ve insana yaptığımız yatırımlarla sektörün önde gelen aktörlerinden olduğumuzu düşünüyorum.

Bu yıla dair planlamalarınız neler?

Öncelikli planlarımız içerisinde ülkemizde sektörün en büyük fuarı olan IBAKTECH 2022 Fuarı hazırlıkları var. Fuara az bir süre kala hazırlıklarımızın birçoğunu tamamlamış durumdayız. Pandemi koşullarından dolayı 2020’deki fuar ertelenmişti. Son fuar 2018 yılında düzenlendi. Aradan geçen zaman içinde hem dünyada hem de sektörde birçok değişiklik yaşandı.

Bu fuar sayesinde herkes yenilikleri ve sektörün gelmiş olduğu noktayı görme şansı yakalayacak. Hem katılımcılar hem ziyaretçiler için farklı bir fuar olacağını düşünüyorum. Büyüme odaklarımızı, kendi dinamiklerimiz doğrultusunda uygulamaya çalışıyoruz. Bunların en önemlisi, mevcut ihracat oranımızı yeni pazarları da keşfederek artırmak. Fuar sonrası ortaya çıkan tabloya göre yeni projelerimiz şekillenmeye başlayacak. Dört yıllık bir aranın sonunda sektör bileşenlerinin hepsini görüp değerlendirme imkanımız olacak. Kullanıcıların tercihlerinin ne yönlere doğru evrildiğini hep birlikte göreceğiz ve projelerimizi de buna göre şekillendireceğiz.

#fimakmakina #fırınmakineleri #fırın #endüstriyelfırın #ramazangüven #horeca #hotelrestaurantcafe #ısıteknolojileri #hamurteknolojileri #endüstriyelmutfak #pişirmegrupları #FimakRetrosGastronomifırını

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir