Dursun Bal: “Fırın ekipmanları imalatında spesifik ürünlerimizle güçleniyoruz”

1981 yılında Dursun Bal tarafından İstanbul’da küçük bir imalat olarak sektöre giriş yapan  Mateks Makina, temellerinin atıldığı ilk yıllarda, tekstil makinelerine ait yedek parçaların temini, bakımı ve onarımı çalışmalarını yürüttü. Sektörde söz sahibi bir firmanın İtalya’dan getirttiği mantı makinesinin arızalanan parçası için destek talebi vesilesiyle unlu mamuller sektöründe esas serüvenin başladığını belirten Mateks Makina Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Bal, “Bu makinenin servis hizmetleri, yedek parça temini ve bakımı sırasında geliştirilmesi gereken yerler tespit edilmiştir. El değmeksizin hijyenik olarak, çiğ kıyma basabilen bir makine tasarlanmış ve Türkiye’nin ilk el değmeden çiğ kıyma basabilen makinesi üretimi gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

Unlu mamuller makinesi pazarına adım atarak devam eden süreçte diğer makinelerin de imalatlarına başladıklarını aktaran Bal, “Yufka açma makinesi, baklava yufkası açma makinesi, erişte kesim makinesi, tünel pişirme fırınları ile beraber Türkiye’nin yeni bir makine markası olan Mateks Makina hayata geçti. Bugüne kadar sektörümüzde çok güzel izler bırakan, çalışmaları takip edilen ve devamlı konuşulan bir firma haline geldi.” şeklinde konuştu. Mateks Makina’nın şu an dünyada 76 farklı ülkeye ihracat yapan yerli ve milli üretim gücüne sahip güçlü bir firma olduğunun altını çizen Bal, “Yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alanda ve 100’ü aşkın bir ekiple Türk bayrağını tüm dünyada göğsümüzü gererek dalgalandırmaktayız.” dedi.

Mateks Makina’nın Horeca kanalına dönük çalışmalarını, bu yıla ait teknolojilerini ve pandemi sonrası büyüme stratejisini Mateks Makina Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Bal ile konuştuk.

Mateks Makina olarak bu yılki üretim stratejisini nasıl kurguladınız?

Bu yıl mevcuttaki üretimlerimizle faaliyetlerimize devam edeceğiz. 2022’de odak noktamız,  daha çok firmaya ulaşmak hedefiyle imalat gücümüzü artırmak olacak. Bununla beraber önceki yıllarda sadece ilgili ürünle ilgili üretim yapıyorduk. Yani hamurun hazırlanması ve paketlenmesiyle alakalı konularda gelen kişilere cevap vermekte çok zorlanıyorduk. Buna örnek vermek gerekir ise; lavaş imalatı yapmak isteyen bir firma bize geldiğinde, biz bu firmaya hamur hazırlama süreci ve hat çıkışından sonraki süreçlerde yardımcı olamıyorduk. Ancak bu sene önceki yıllarda çalışmalarını ve denemelerini tamamladığımız yüksek volümlü  imalatlar için tasarladığımız çok yeni teknolojilerimizin müjdesini vermek isterim.

Bunlardan Yatay Hamur Mikseri, devamında mevcut lavaş imalat hattımıza entegre olabilen Hamur Kesme Sistemi ile Otomatik Hamur Taşıma Bantları ile otomatik taşınabilir hale geldi. Bu sistemin yanında ayrıca lavaş hattının sonunda el ile toplanılan lavaşların otomatik sayma ve dizme ünitesi de entegre edilebilecek olan sistemi de geliştirdik. Bu şekilde daha az bulaşan ve daha az temas ile imalat yapılması yönünde çalışmalarımızı tamamladık. Bu sistemleri diğer tüm makinelerimize uyumlu hale getirerek imalatımızı çeşitlendirmeyi amaçladık. Bize ulaşan bir firmanın undan en son üreteceği ürünün hazırlanıp paketlemesine kadar olan tüm bölümü, tek bir noktadan tüm ürünlerin hizmetini vermeyi de bu sene kendimize dert etmeyi planladık.

“Artık birçok otel, restoran ve kafe işletmecileri hızlı ve fazla ürün çeşidi sunabilmek için Mateks makineleriyle ürettikleri börekleri (su böreği, kol böreği), mantıları, hazır yufkaları, lavaşları, pizza tabanlarını, baklavaları kullanarak müşterilerine en hijyenik, en hızlı ve en lezzetli ürünleri sunuyor.”

Pandemi döneminde, müşterilerin değişen ihtiyaçlarına ne tür çözümler üretiyorsunuz?

Pandemi döneminde toptan imalat yapan firmalar, donuk gıda imalatı yapan firmalar ve paket servis hizmeti veren restoran ve kafelerin iş yoğunluğu sebebiyle salgının ilk yılında çok ciddi bir imalat süreci yaşadık. Sadece ülkemizde değil, özellikle Avrupa ve Balkanlar’da makine satışımız beklentilerimizin üzerinde oldu. Ancak salgın krizinde bizleri en çok zorlayan şey, kısıtlamalar sebebiyle makine kurulumları, servis hizmetleri için personel gönderiminin çok sıkıntılı olmasıydı. Kendi bünyemizde hazırladığımız kurulum, servis ve kullanım talimatı videolarını farklı dillere çevirdik. Yine bu dönemde dünyanın farklı ülkelerinde makine kurulum ve servis hizmeti sağlamak amacı ile çeşitli servis ekipleri ile anlaştık. Tüm bu yöntemlerle makinelerimizi tercih eden firmalara en doğru çözümü en hızlı şekilde sunan bir firma haline geldik. Çünkü bu zincirin başlangıcının üretimden başladığını çok iyi biliyoruz. İyi bildiğimiz bir konu da, yaşanacak bir problemin çözümünün gecikmesinin hem ürünü satan hem de tüketen için çok ciddi bir sorun oluşturacağı. Bu sayede ekstra zaman kaybı ile birlikte çözüm süresinin ve imalattaki makinenin çıkış süresinin de kısalmasını sağlamış olduk.

Teknoloji ve Ar-Ge’ye yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Makinelerimizin sürekli gelişmesi ve yeni teknolojilerin eklenmesi, makine tasarımlarımızda en fazla üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. Tabii bu noktada bizi yönlendiren ve makinelerin gelişmesine en çok destek verenler yine makinelerimizi kullanan firmalar oluyor.

Bu sebeple aslında neredeyse her sene o makinenin yeni bir üst versiyonu ile pazardaki yerimizi alıyoruz. Örnek vermek gerekirse; 2013 yılında imalatına başladığımız Mini Baklava Yufkası Açma Makinası şu an 10. Nesil olarak üretiliyor. Yine 2017’de imalatına başladığımız yüksek kapasiteli Smart Mantı Makinası, 7. Nesil olarak üretiliyor. Bu sebeple Mateks, yeni teknolojiler kullanan, bu uygulanan yeni teknolojileri ise eski kullanıcılarına daima öneren ve mevcut makinelerine uyarlamasını yapan bir firma olmuştur. Mevcut makinelerimizde kullandığımız yeni teknolojiler dışında, dışarıdan gelen her yeni makine imal etme talebini de sürekli değerlendiren, hatta neredeyse kişiye özel makine imalatı da yapan, bir bakıma butik bir imalatçı firma olmuştur.

Burada tabii güçlü bir AR-GE ekibimizin olması, yıllardır imalatta görev alan kalifiye usta ekibimizin varlığı çok önemli. Elbette bu her iki gücün başarıyla harmanlanarak müşteri taleplerinin doğru algılanması, ürünlerin bu şekilde yapılması, teslim edilmesi çok önemli bir nokta.  Biz bunu ekip olarak çok iyi bir şekilde gerçekleştirdiğimize inanıyoruz. Fakat tabii her gelen yeni makine imal talebini ne yazık ki kabul edemiyoruz. Kendimizce belirlediğimiz hedefler oluyor. Bu hedefler doğrultusunda müşterilerimize elimizden geldiğince cevap veriyoruz.

Bu yıl ve önümüzdeki döneme ilişkin ihracat hedefleriniz nedir? Yeni pazarlar var mı, ağırlıklı hangi ülkelere satış yapıyorsunuz?

Biz her yıl sonunda finansal olarak firmamızı değerlendirdiğimizde, yıllar içerisinde ihracatımızın her geçen yıl bir önceki yıla göre daha da arttığını ve bugün itibariye mevcut imalatımızın yaklaşık %70’inin ihracat olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın daha da artacağını öngörüyoruz. İmalat yapan firmaların en önemli çıkış noktasının ihracat olduğunu, bu yolla kendilerini daha ileriye taşıyacaklarını, daha kaliteli üretimlerle dünya piyasasındaki rekabet güçleriyle bu piyasada “ben de varım” diyebileceklerdir.

Mateks Makina olarak ağırlıklı olarak Türklerin, Balkan ülkesi vatandaşlarının ve Arap kültürünün olduğu her yerde makinelerimiz mevcut. Ağırlıklı olarak Almanya, Amerika, Rusya, Hollanda, Fransa, Makedonya, Sırbistan, Ukrayna, Arnavutluk, Kosova, Suudi Arabistan, Irak, İran ve İsrail gibi ülkelerde yoğun olarak makinelerimiz bulunmakta. Son yıllarda ise Sudan, Libya, Cezayir, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Avustralya, Şili, Arjantin, Venezuela, Etiyopya ve Mısır gibi ülkelerden çok ciddi talepler, bayilik teklifleri alıyoruz. Bu ülkelere de makine gönderimi yaparak yeni pazarlar ve kültürler ile tanışıyoruz.

Türkiye’de bağlı bulunduğunuz kulvarın gelişimini nasıl değerlendirirsiniz? Siz bu gelişimde firma olarak kendinizi ne şekilde konumlandırıyorsunuz?

Fırın ekipmanları imalatı, Türkiye’de çok ciddi imalat faaliyetlerinin yürütüldüğü, çok başarılı markaların yer aldığı ve dünyada kesinlikle birçok firma ile baş edebilecek kapasitede firmaların konumlandığı bir kulvar. Hamur yoğurma ekipmanları, unlu mamul pişirme ekipmanları, un ve su dozajlama ekipmanları, spesifik ürünlerin imalatı gibi birçok alana yayılmış geniş yelpazeye sahip bir alan.

Biz bu alanda daha spesifik ürünleri imal eden bir firma konumundayız ve gerçekten lider bir firmayız diyebilirim. Ürettiğimiz makinelerle ilgili aslında pek çok firmanın ayrı ayrı imalathaneleri mevcut. Rekabet olarak karşılaştırdığımızda her ürettiğimiz makine için yerli ve yabancı rakiplerimiz bulunmakta. Hem bizim hem de rakiplerimizin avantajlı olduğu noktalar var.

Ancak şunun da altını çizmeliyim ki, bir unlu mamuller imalathanesi kurmak isteyen firma için birçok makineyi tek bir yerden almak konusuna verdiğimiz üstün hizmet kalitesi için  gururluyuz. İmalatımızda 15 farklı makine ve 30’un üzerinde model bulunmakta. Bu da bizi gerçekten piyasada çok güçlü ve ayırt edici bir firma konumuna taşıyor.

Bu yıla dair planlamalarınız, büyüme odaklarınız, projeleriniz neler?

Bu yıldan öncelikli beklentimiz, Covid-19 salgınının sona ermesi, herkesin en kısa sürede sağlığına kavuşması ve önceki zamanlarda olduğu gibi tüm gücümüzle, tam kadro ve herhangi bir can kaybı yaşamaksızın yılı tamamlamak. Nitekim salgının ilk aylarında Covid 19 sebebiyle yaşadığımız can kaybının acısını hala yaşıyoruz. Rahmetli Salih Ünlü kardeşimizi buradan tekrardan anmak isterim.

Bu yıl gerek imalat gerekse mühendislik kadromuzu genişleterek, daha hızlı teslimatlar ve yeni projelerle Mateks markamızı tüm dünyada bilinirliği artan bir firma haline getirmek istiyoruz. İhracat yapmadığımız ülkeleri odağımıza alıp, mevcut ülkelerdeki ihracat gücümüzü daha da artırmak bir diğer hedeflerimiz arasında. Bu doğrultuda gerek dünya gerekse yerel pazarda lider olmaya devam edeceğiz.

#mateksmakina #dursunbalröportaj #horeca #makina #unlumamullermakinesi #yufkaaçmamakinesi #baklavayufkasıaçmamakinesi #eriştekesimmakinesi #tünelpişirmefırınları #hotelrestaurantcafe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir