Ebru Baybara Demir: Konu karbon salınımı değil aslında…

“Geleneksele dönmemiz lazım! Yüzümüzü toprağa çevirmemiz lazım! Eskiden olduğu gibi meralarda küçükbaş hayvancılığı yaygın hale getirmemiz lazım!” 

Hayvansal proteinin, ucuz ve erişilebilir olması, toplumların dengeli ve yeterli beslenmeleri açısından önemlidir. Türkiye’nin coğrafi yapısı, geniş meraları gözönüne alındığında, ucuz maliyetli e kaliteli hayvancılık için önemli potansiyele sahip olduğu görülmektedir.

“Koyun ve keçi yetiştiriciliği en ucuz maliyetli hayvancılıktır”

Koyun ve keçi yetiştiriciliği, ülkede yapılabilecek en ucuz maliyetli hayvancılıktır. Koyun, meradan en iyi şekilde yararlanabilen, merayı en iyi şekilde değerlendiren, yılın her döneminde merayı kullanabilen bir hayvandır. Bunun yanında, ülkedeki meraların büyük çoğunluğu düşük verimli olup, küçükbaş hayvancılık açısından daha uygundur. Türkiye, küçükbaş hayvan sayısı bakımından önemli bir potansiyele sahipken bu potansiyelini her geçen gün kaybetmektedir.

“Türkiye’de şu an hayvanların yemi, ilacı ve hayvanın kendisi dışarıdan geliyor!” 

Son yıllarda önem kazanan büyükbaş hayvancılık, ülkemiz için elverişli olmayan pahalı bir hayvancılık modelidir. Çünkü bizim ülkemizde yüksek boylu ot azdır. Büyükbaş hayvanın bir otu yiyebilmesi için diliyle kavrayabileceği kadar yüksek olması lazım. Bu nedenle büyük çiftlik sahipleri, büyükbaş hayvanlarını dışarıda besleyemeyince içeri kapatmaya başladı. Yurt dışından alınan kültür ırkı büyükbaş hayvanlar bizdeki yerel ırklara göre yirmi kat daha fazla yem tüketiyor. Bu da bizi yem ve saman ithalatçısı bir ülke haline getirdi. Türkiye’de şu an hayvanların yemi, ilacı ve hayvanın kendisi dışarıdan geliyor! Hayvancılıkta maliyetin yüzde 70’i yem, yüzde 10’u veterinerliktir. Bu hayvanlar sürekli ahırda tutuldukları için dayanıksız hale geliyorlar. Haliyle daha çabuk hastalanıyorlar ve daha çok ilaca, veterinere ihtiyaç duyuyorlar. Yem, veterinerlik, ilaç giderlerini, bunların fiyatlarının da dövize göre değiştiğini düşünürsek büyükbaş hayvan çiftçilerinin neden zor durumda olduğu daha iyi anlaşılır.

“Geleneksele dönmemiz lazım”

Çiftçinin ürün fiyatını herhangi bir kamu kuruluşu değil de tüccarlar belirlediği için, tüccarların baskılamasıyla fiyatlar düşük belirleniyor ve maliyetler yüksekken çiftçi para kazanamadığı için zarar ediyor. Geleneksele dönmemiz lazım! Yüzümüzü toprağa çevirmemiz lazım! Eskiden olduğu gibi meralarda küçükbaş hayvancılığı yaygın hale getirmemiz lazım!

#ebrubaybarademir #üretkenşef #sosyalgirişimci #küçükbaşhayvancılık #hayvancılık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir