Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: “UNESCO’nun yerinde olsam yemeğe değil, mantığa bakarım”

Haber: Hatice Ünal Bilen

2. Malatya Kayısı Çiçeği Şenlikleri kapsamında gurme yazarlar ve şeflerle bir araya gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, UNESCO’ya müracaat için dokümantasyon hazırlığında olduklarını açıklayarak, “Ben UNESCO’nun komite üyelerinden olsam, önce yemeğe değil; mantığa ve şehrin yaşanmışlıklarına bakarım.” dedi.

Bu yıl ikincisi gerçekleşen 2. Malatya Kayısı Çiçeği Şenlikleri kapsamında  gastronomi yazarları, şefler ve akademisyenler ile Dede Korkut Restaurant’ta bir araya gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, geçmişten bugüne düzenlenen kültürel etkinliklerin Malatya ilinin varoluşunda bir temel oluşturduğunu belirtti. Bu anlayışla şehri dört dönemdir hizmet etmeye devam ettiklerini kaydeden Gürkan, “Malatya 2. Kayısı Çiçeği Şenlikleri ile de arkadaşlarımız gastronomi noktasında bir çalışma yapıyor. Sadece gastronomi noktasında mı? Biz tabii yine o Melita’dan Malatya Kültür Sanat Tarih Arkeoloji Günleri Malatya Buluşması veyahut da Arslantepe buluşmalarını geçtiğimiz yıl başlattık. Biz kültür etkinlikleri yaparken toplumu işin içerisine katardık. Ama biz satamadık. Yoksa Türkiye’deki çoğu şeyin orijini bizizdir. Mesela Türkiye’de ilk kültür envanteri yapan biziz. Mahalleli Projesi bize aittir. İlk Mahalle Müzesi bize aittir. Mesela millet bahçeleri fikri  bize aittir. Kırsal hizmet ve yatırım noktasında Türkiye’de açık ara birinciyiz.” ifadelerini kullandı.

“UNESCO için dokümantasyon hazırlığındayız”

Başkan Selahattin Gürkan, Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin vegan mutfağıyla UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müracaat için dokümantasyon hazırlığında olduklarını açıkladı. “Geçtiğimiz yıl UNESCO’ya Arslantepe’yi dahil ettik. İnşallah gastronomiyi de bütün paydaşlarımızla birlikte Malatya’ya ve Türkiye’ye armağan ederiz diye düşünüyorum. Tabii buna da çalışmamız gerekir.” diyen Gürkan şöyle devam etti:

“UNESCO’nun komite üyelerinden olsam…” 

“Ben mantığa bakarım. Mesela ben UNESCO’nun komite üyelerinden olsam neyin mantığına bakarım? Bir kere o şehirdeki geçmiş yaşanmışlıklara bakarım. Önce yemeğe bakmam. Yani doğrusu da budur. Yemeğe bakmam, şehrin mantığına bakarım. Şehrin geçmiş tarihi nedir? Burada yaşanan medeniyetler, kültürler nelerdir? Bütün bu uygarlıkların o şehirde bıraktığı izler nedir? Dolayısıyla o şehrin o toplam kümülatif kültürel mirası, yemek, gastronomi mirası ve diğer alandaki mirası önemlidir. Hele Arslantepe’nin dünya kültürel dünya miras listesine girmesi ve insanlık medeniyetinin burada başlamış olması, UNESCO tarafından tescili bunun yolunun çok kolaylaştırır. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler’in bir mantığı var, gastronominin bir mantığı var. Neye bakacak, tarihe bakacak. Çünkü yemek kültürü neden olur, geçmiş tarihin uzantısı ile birlikte olur.”

#malatyakayısıçiçeğişenlikleri #malatya #malatyaBüyükşehirbelediyesi #malatyabüyükşehirbsşkanı #başkanselahattingürkan #malatyamutfağı #malatyayemekleri #kayısıçiçeği #kayısıfestivali #kayısı #fest #unesco

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir