Tahsin Öztiryaki : Masaüstünde “sadelik” ön planda

“Son yıllarda sade ve yalın hatlar ön planda tutuluyor; süslemeli, özenli silverware kullanımına ilginin azaldığı bir dönemdeyiz.”

Endüstriyel mutfak teknolojileri konusundaki uzmanlığını 4500’ü aşkın ürün üzerinde yaptığı inovasyonlarla güçlendiren Öztiryakiler, turizm sektörünün en büyük çözüm ortaklarından biri olarak tanınıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Tahsin Öztiryaki ile otel masa üstü ekipmanlarına ve sektöre yönelik doyurucu bir sohbet gerçekleştirdik.

Otellere masaüstü ekipmanları alanında kaç çeşit ürün veriyorsunuz? Otelciler daha çok hangi ürünleri tercih ediyor?
Turizm sektörünün mutfak ve servis tarafındaki tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürün çeşitliliğine sahibiz. İthal ürünlerle beraber 10.000’i bulan zengin bir ürün gamımız var. Bilindiği üzere turizm en fazla ürün kullanılan hizmet sektörlerinden biridir; birçok birim bir araya geldiği için 1.000’lerle ifade edilen ürün kalemleri sıralanabilir. Üstelik günümüz anlayışına göre oteller, yalnızca geceleme amacına yönelik tesisler değil, içinde yaşanılan ve günlük yaşamın hemen hemen tüm gereksinimlerinin karşılanabildiği işletmelerdir. Bu sektörde gastronominin öneminin giderek artması ile beraber hem turistlerin hem işletmelerin beklentileri artmıştır. Turistik işletmeler için anahtar teslim projelerden işletmenin F&B demirbaş ihtiyaçlarına kadar gerek yerli üretim  gerekse ithal ettiğimiz ürünlerle binlerce çözüm üretebiliyoruz. Otel işletmelerinin masa üstü ekipman tedariki konusunda farklı beklentileri olabiliyor. Porselen, çatal-bıçak ve cam grubunda özellikle yerli üretim tercih edenler yanında bir o kadar da tüm dünyada markasını ispatlamış ithal ürünlerimizi talep eden işletmeler olduğunu görüyoruz.

5 yıldızlı veya 4 yıldızlı bir otelin masaüstü ekipmanlarının ortalama maliyeti nedir? Masaüstü ekipmanlarında maliyetleri düşürmek için farklı çalışmalar yapılıyor mu?
5 ve 4 yıldızlı oteller kapasite olarak beklentinin fazla olduğu turistik işletmelerdir biliyorsunuz. Mekan sayısı, pansiyon türü gibi birtakım faktörler ekipman sayısını ve fiyatı çok geniş bir yelpazeye yayar. Böylesi esnek bir tabloda rakam telaffuz etmek ise yanıltıcı olabilir. Turizm yatırımcısının marka ve fiyat algısı yukarıda olmasına rağmen, yarım asrı aşkın tecrübemiz ve kalitemiz ile müşteri odaklı bir yaklaşım benimseyerek çözüm ortağı olmayı sürdürüyoruz; müşterilerimize gerçek ihtiyacı kadar adet hesaplaması yapıyor ve uzun ömürlü satış
hedefliyoruz.

Masaüstü ekipmanları tercihlerinde otelcilerin kıstasları nelerdir?
Profesyonel işletmeler öncelikle kalitelerini yansıtacak ürünleri tercih ediyorlar. Satış sonrasında sağlanan servis hizmeti, uzun ömürlülük ve fiyat daha sonraki kriterler denebilir. Ancak fiyatı merkeze alan ve kaliteyi ikinci sıraya taşıyan işletmeler de olacaktır. Serbest piyasanın koşulu bu. Müşteri nasıl bizim kalite ve fiyat dengemizi biliyorsa turistler de o işletmelerin kıstas önceliğini görür ve ona göre tercih yapar. Turizm sektörü sürekli gelişiyor. Bu anlamda masaüstü ekipmanlarında da değişiklik oluyordur.

Son yıllarda masaüstü ekipmanlarında trend nedir?
Son dönemlerde turistik işletmelerin masaüstü ekipman tercihlerinde sadeliğe doğru bir yönelim var. Porselen, çatal-bıçak, kadeh, masa örtüsü, peçete gibi her ekipman birbiri içerisinde kombine olduğunda öncelikli göze hitap eden sofralar tüketicinin ilgi odağı oluyor. Son yıllarda sade ve yalın hatlar ön planda tutuluyor; süslemeli, özenli silverware kullanımına ilginin azaldığı bir dönemdeyiz. Fırınlanabilen porselen, yekpare cam kadehler, modern tasarımlı çatal-bıçaklarda sıklıkla tercih edilen ürünle arasında göze çarpıyor.

Sektördeki bu trendler neye göre ve kimler tarafından belirleniyor?
Trendler oluşurken sadece ürünün estetiği değil; ürünün fonksiyonelliği, kalitesi ve müşteriye sunduğu ayrıcalıklar da dikkate alınıyor. Gelişim ve yeniliğin karşısında doğal süreç ‘değişim’ olarak ortaya çıkıyor. Bu bağlamda işletmeler sunumlarında son trendleri yakından takip ediyor. Yabancı girişim veya yabancı ortaklı otel işletmeleri ile zincir oteller niteliklilik konusunda net çizgilerle kıstaslarını belirliyor.
Son trenler yakından izleniyor. Yerli yatırım otel işletmelerinde ve yerli zincir otellerde ise bu kadar yoğun bir takip olduğunu görmüyoruz.

Otellerde masaüstü ekipmanları ne kadar sürede yenileniyor? Otelin diğer ekipmanlarının yenileme süreleriyle karşılaştırıldığında nasıl bir fark var?
Turistik işletmelerde demirbaş olarak görülen tüm ekipmanlar içerisinde masaüstü ekipmanlar sanırım en fazla kırılan ve zayi olan eşyalardır. Özellikle porselen ve cam grubunda hızlı bir tüketim gözlemliyoruz. Otelciler bu durumu elbette daha doğru yorumlayacaklardır; malzemenin kalitesi, onu kullanan personelin ve müşterinin nitelikleri işletmelerin yenilenme isteği dışındaki faktörlerdir ve bu faktörler değişimi zorunlu hale getirebilirler. Çelik grubu ürünlerde ise herhangi bir kırılma söz konusu olmadığı için kullanım ömrü yıllar boyu sürebilir. Otellerde kullanılan mobilya, tekstil gibi diğer ekipmanlara gelince bunlar masa üstü gereçleri kadar hızlı tüketilmeyen ancak kullanımdan ve trendlerden etkilenen malzemelerdir.

Genel içinde yayınlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir