Turizm sektöründe sosyal medya hesapları nasıl yönetilmeli?

Bakiyem ve Shopalm Marka Pazarlama Yöneticisi Ezgi Aksoy

Ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan turizm ve otelcilik sektörü aynı zamanda yenilikleri en yakından izlemesi gereken önemli bir alanda yer almaktadır. Ülkemizin dışarıya dönük yüzleri oluşları da ayrı bir önem arz etmektedir. Gündelik yaşantımızın parçası haline gelen sosyal medya platformları satın almak istediğimiz hizmet veya ürüne karar verdiğimiz, sevdiğimiz markaları takip ettiğimiz, yeni markalarla tanıştığımız mecralar halinde. Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, Tiktok vb. birçok uygulamanın gün geçtikçe sayısı artıyor. Baktığınızda her birinin ayrı dinamikleri ve özellikleri var..

Sosyal medya, işletmelerin dijital dünyadaki görünürlüklerini artırmasının en kolay ve ulaşılabilir yolu haline geldi. En fazla kullanılan sosyal medya platformlarının başında ise Facebook, Youtube ve Instagram geliyor. Facebook ve Instagram gibi görsel içerik ağırlıklı olan sosyal medya kanallarında, farklı açılardan çekilmiş kaliteli fotoğraflar potansiyel turist, otel misafiri veya restoran müşterisinin işletmenizde yaşayacakları deneyimi gözlerinde net bir şekilde canlanmasını sağlamalı. İlk kural bu! Bu platformlarda unutulmaması gereken en önemli konu ise, insan unsuru ve insana yatırım…  Hele ki odağımız turizm, otelcilik ve restoran sektörü olduğunda insan unsuru en önemli anahtar kelimedir.

En büyük hata, sosyal medya yönetiminin yan iş varsayılması

Hedef kitlesi ile doğrudan iletişime geçme fırsatı yakalayan turizm sektörü, oteller ve restoranlar için sosyal medya platformları vazgeçilmez bir pazarlama kanalı. Peki bu kanalların kullanımında nelere önem verilmelidir?

Sosyal medya hesaplarının yönetiminde başka bir şapkası olan kişinin yan iş olarak sosyal medya yönetiminin de verilmesi yapılan yanlışların başında geliyor. Çünkü bu kişinin bölünmesi, sosyal medya yönetimine gereken önemi verememesi, bu konuda kendisini geliştirememesi gibi çeşitli sorunlara neden oluyor. Görsellerin içerik ve teknik açıdan kaliteli olması, tasarımının iyi düzenlenmesi,  güzel fotoğraf karelerinin elde edilmesi önemli. Tasarım araçlarıyla kırpma, filtreleme, ikon ve metin ekleme gibi pek çok işlem kolaylıkla yapılarak kaliteli sonuçlar elde edilebilir.

Sosyal medyada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, paylaşım görsellerinin altına yazılan gönderi metinleridir. Bu noktada çok uzun paylaşım metini yazmaktan kaçınmak gerekiyor. Kişilerin sosyal medya içeriklerini çok hızlı tükettiğini ve bir gönderi için sadece birkaç saniye vakit ayırdıklarını unutmamalıyız. Açık ve anlaşılır bilgi verilmesi hesabı ziyaret eden veya takip eden kişilerin ilgisini çekerek isteğini artıracaktır. Video içerikler üretmek sosyal medyayı etkili kullanma yollarından bir diğeri. Artık eskiye nazaran çok daha fazla video içerik tüketiyoruz. Bir konu hakkında bilgi alırken metin okumak veya görsele bakmak yerine video izlemeyi tercih ediyoruz. Turizm, otelcilik, restoran sektörünün tanıtım için hem bilgilendirici hem de tanıtıcı kısa videolar kullanması etkileşimin ve takipçi sayısının artmasını sağlayacaktır. Gelen yorum ve mesajlara hızlı cevap verilmesi satışa giden yolda önemli bir adım. Kişilerin işletmenizle ilgili merak ettiği konuyu unutmadan cevap vermelisiniz. Doğru bir dil kullanarak iletişim kurmanız ve hızlı cevap vermeniz size olan güveni artıracak, satış yapmanızı kolaylaştıracaktır. Ürün veya hizmetle ilgili anahtar kelimeleri hashtag olarak paylaşım metinlerine eklemek de önemlidir.

Planlı ve stratejik olarak yol almak önemli bir etken. Hesabınızda neler paylaşmanız gerektiğine sizi takip eden veya müşteriniz olabilecek kişilerin gözünden bakarak seçin. Hedef kitleniz nelerden hoşlanır, sizden başka hangi tür hesapları takip eder, sizi takip etmekteki arzusu nedir? Bu soruları göz önünde bulundurarak hesabınız için paylaşım planı yapabilirsiniz. Markanız ve hizmetinizden uzaklaşmadan düzenli olarak hedef kitlenize yönelik paylaşım yapmaya özen gösterin.

Sosyal medyada pazarlama stratejinizi oluştururken öncelikle hedefinizi belirlemelisiniz. Hedefiniz; sosyal medya hesaplarınıza trafik çekmek, markanızın bilinirliğini artırmak, doğrudan satış, müşterilerinizle iletişim kurmak veya bunların hepsi olabilir. Sosyal medya çalışmalarınıza seçtiğiniz hedefe göre yön verin. Hedef kitlenize hitap eden ve rakibiniz olmayan marka veya kişilerle iş birlikleri yapabilirsiniz. Müşterilerinize sunduğunuz hizmetin kalitesini deneyimleme fırsatı vererek yorumlarını paylaşmasını isteyebilirsiniz. Sonrasında birlikte canlı yayında soru cevap yaparak takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Yorumlar potansiyel müşteriyi harekete geçirir. Müşterilerinizden yorum yapmalarını isteyebilir ve bunları paylaşabilirsiniz.

Sosyal medya yönetiminde bunları sakın yapmayın!

Turizm sektörünün sosyal medya kullanımında yapması gereken birkaç öneriden sonra isterseniz yapılmaması gerekenlere de bakalım. Bunların başında takipçi sayısını fazla önemsemek gelir. Oysa takipçi sayınızdan çok takipçilerinizin niteliğine önem vermelisiniz. Sizi takip eden kitle gönderilerinizi beğenen ve potansiyel müşteri olacak kişiler olmalı. Sadece takipçi sayısına odaklanarak aldığınız aksiyonlar size geri dönüş getirmeyecektir.

Alakasız hastag kullanmak da yapılan bir diğer yanlış olabiliyor. Bir cümlenin her kelimesine hashtag (#) koyarak yazan hesaplar bulunuyor. Hashtag işletmeniz veya gönderinizin konusu ile alakalı olmalı ki ilgili olan insanlar sizi bu sayede bulabilsin. Bunun için detaylı araştırma yaptıktan sonra kendinize bir hashtag listesi oluşturabilirsiniz. Haftalık gönderi planınıza göre ilgili hashtagleri paylaşımlarınıza eklemek en sağlıklı yöntem olacaktır.

Gönderilerinizin altına yorum yapan kişileri cevapsız bırakmayın. Tabii ki her yoruma cevap vermek zorunda değilsiniz ancak takipçilerinizin kendilerinin umursanmadığını hissetmelerini istemezsiniz.Birçok sosyal medya uygulaması hesabınız ve gönderileriniz ile ilgili ayrıntılı veriler sunar. Bu verileri okumadan doğru bir pazarlama stratejisi ve sosyal medya paylaşım planı yapmanız çok zor. En çok etkileşim alan gönderileriniz ile en az alanı birbirinden ayırmalısınız. Hangi dönemlerde takipçinin daha fazla geldiği, hedef kitlenizin özellikleri gibi pek çok bilgiye istatistiklerden ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya, her geçen gün pazarlama ve e-ticaret yapmaya daha elverişli hale geliyor. Özellikle Facebook, WhatsApp, Instagram uygulamalarına eklenecek yeni özelliklerle satışlar çok daha kolay olacak gibi gözüküyor. Facebook, mağaza özelliği ile sosyal medya platformundan e-ticaret platformuna doğru evriliyor. Önümüzdeki günlerde WhatsApp uygulamasına da mağaza özelliği gelmesini bekliyoruz.

#BakiyemveShopalm #Ezgi Aksoy #turizm #konaklma #otelcilik #gastronomi #sosyalmedyayönetimi #sosyalmedya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir