Burçak Ilıman: “Kurumun büyümesi, kurumsal imajla mümkündür”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

“Bir kurumun büyümesi, gelişmesi ve bulunduğu sektördeki rakiplerinden ayrıcalıklı ve farklı olabilmesi ancak kurumsal imaj ile mümkündür.”

Araştırmalara göre kişiler hakkındaki ilk izlenim 30 saniyede oluşuyor. Sade ama özenli görünmek olumlu bir ilk izlenim için iş hayatında avantaj sağlayan bir nokta… Peki iş dünyasında etkili bir dış görünümün püf noktaları neler? İş kıyafetlerinde renkler ve aksesuarlar hangi kriterlere uygun belirlenmeli? Kurum üniformaları ve logoları hazırlanırken hangi esaslar göz önünde bulundurulmalı?

Avantgarde Communiction Management İletişim / Marka ve İmaj Danışmanı Burçak Ilıman, tüm bu sorularımızı sektöre yön veren yeni trendler ve yaklaşımlar doğrultusunda yanıtladı.

Hospitality jobs abroad

Çalışırken hangi kıyafetler tercih edilmeli? Bu kıyafetlerin kombini nasıl olmalı?

Araştırmalara göre kişiler hakkındaki ilk izlenim 30 saniyede oluşuyor. Sade ama özenli görünmek olumlu bir ilk izlenim için iş hayatında avantaj sağlayan bir nokta. Tercih edilen renk, model ve desen göz yormayacak, karşınızdakinin dikkatini dağıtmayacak, size odaklanmasını engellemeyecek şekilde seçilmelidir. Çünkü kişinin kendine özen göstermesi demek, bir anlamda çevresinde olan biten her şeye aynı ilgi ve önemle yaklaşmasına ışık tutan önemli bir ipucudur. Bakımlı saçlar, gerektiği kadar makyaj, koyu renk takım elbise içine açık düz renkli gömlek ve kravat, boyalı ayakkabılar, hatta abartıya kaçmayan, göze hoş gelen ve dış görünümü tamamlayama yardımcı olan takı, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar dış görünümün önemli bir bölümünü oluştururlar.

“DIŞ GÖRÜNÜM, KENDİNİ SUNUŞ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR AYRINTIDIR”

Bakışlar, duruş, konuşma ve hareketlerdeki tutarlılık da dış gönümü tamamlayıcı unsurlardır. İş dünyasında dış görünüm, bir bütün olarak ele alındığında yalnızca işverenlerin çalışanlara şart koştuğu bir dizi kılık kıyafet tedbiri değil, daha da önemlisi, kişilerin hem iş arkadaşlarına hem de müşterilerine karşı kendilerini sunuş biçimi açısından önemli bir ayrıntıdır. Kişinin içinde yürümekte zorlandığı fazla yüksek topuklu ayakkabılar burnu açık veya çok renkli ayakkabılar iş yaşamı için uygun değildir. Ütüsüz veya lekeli giysiler, boyanmamış ayakkabılar, kaçık çoraplar kişiler ile olumsuz intibalar uyandırır.

Bakımsız kıyafet ve aksesuarlar kullanmak, kendine ve vücuduna uygunluğunu bilmeden modayı olduğu gibi giymek, kıyafetlerin ütüsüne özen göstermemek önce kendimize sonra iş yaşamındaki profesyonel yaklaşıma uygun değildir. Aynı zamanda kadınlar için dekolte, çok fazla takı ve fazla makyaj da iş yaşamındaki duruşunu olumsuz etkiler.

Koyu renk kıyafetler iş yaşamında ciddi bir imaj oluşturur. Siyah, lacivert, gri tonlarda etek pantolon ve ceketler gardırobumuzun vazgeçilmez parçaları olmalı. Yine bu parçaları, içine giyilen farklı tonlarda (pul payet işlemeli olmayan) gömlek ve bluzlarla şık hale getirebiliriz. Burada tercihimiz her zaman pamuklu ya da ipek gömleklerden yana olmalıdır. Tabii ki gözbebeğimiz beyaz gömleği de söylemeye gerek yok.

B62PW9 Hotel staff standing together and smiling

“RENK TERCİHİMİZ, KIŞIN KOYU YAZIN PASTEL TONLARDA OLMALI”

Yine iş kıyafetlerimizi aksesuarlarla renklendirebiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken husus kullandığımız aksesuarın dikkat dağıtıcı olmaması. Fazla taşlı, gereğinden fazla büyük ve göz alıcı olmamalılar. Ayrıca yine fular kullanarak kıyafetlerimizi renklendirmemiz mümkündür. Son zamanlarda iş yaşamında elbise de önemli bir yere sahip oldu. Çok dar ya da bol olmayan özellikle diz hizasında giyeceğimiz bu kıyafeti eğer kolsuz bir elbise ise güzel bir hırka veya ceket ile kombinleyebiliriz. Renk tercihimiz ise kışın koyu yazın ise pastel tonlarda olmalı.

Kadınların vazgeçilmezi yüksek topuklara gelecek olursak, şık olmakla birlikte biraz yorucu olduklarını da kabul edelim. Topuk boyunu kendimiz giydiğimiz kıyafete göre ayarlayabiliriz. Çizme ve bot kullanımını da hafta sonlarına bırakabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken akşam gideceğimiz iş yemeklerinde yüksek topuk olmalı fakat açık burunlu olmamasıdır.

Kurum üniformaları tercih edilirken dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

Bir kurumun büyümesi, gelişmesi ve bulunduğu sektördeki rakiplerinden ayrıcalıklı ve farklı olabilmesi ancak kurumsal imaj ile mümkündür. Bu durumda da kurum üniformaları büyük önem kazanmaktadır. Giydiğimiz kıyafetler sektör ve çalışma şartlarımıza göre değişkenlik göstermelidir. Ne giyersek giyelim bakımlı olmak, önce kendimize sonra karşımızdakine olan saygının ifadesidir. Günümüz iş dünyasında şirketler çalışanlarının kişisel giyim kuşamına o kadar önem veriyorlar ki, birçok şirket çalışanları için giyim kodlarını belirliyor. Çünkü kurumun toplumda almayı istediği yer bir ölçüde de çalışanların kendini temsil etme özellikleriyle belirlemektedir. Bu nedenle, iş hayatında bireyler öncelikle kurumlarını temsil eder. Bu temsilin de çok iyi yapılması gerekmektedir.

İş hayatında giyim tarzımızı öncelikle sektörümüz, yaşımız, pozisyonumuz ve şirketin kurum kültürü belirlemektedir. Kişisel giyim ve aksesuarlarınızla kurumsal dünyanın uyum içinde olması profesyonelliğin göstergesidir.

Kurum üniformaları belirlenirken çalışılan sektör ve yapılan iş göz önünde bulundurulmalıdır. Sık değiştirildiğinden çabuk yıpranma ihtimaline karşı kumaş seçimine dikkat edilmelidir. Koyu renkler tercih edilmeli, şirketin kurumsal kimliği de göz önünde bulundurulmalıdır. 3

Renklerin kurumsal üniformalarda motive ettirici özellikleri nelerdir?

Üniforma veya personel kıyafeti denilince sadece mavi yakalıların giydiği işçi kıyafeti algısı ülkemizde halen çok yaygın. Son yıllarda tasarım, personel kıyafeti sektöründe de büyük önem kazandı. Kurumlar personellerini şık, estetik, konforlu ve kurumsal yapılarını ifade edecek giysiler içinde görmek istiyor.

Ayrıca personel kıyafetinin içinde kendisini iyi hisseden çalışanların performansında büyük artış olduğu da biliniyor. Kurumsal firmaların kimliğini, şık ve rahat tasarımlara dönüştürerek özel kıyafet ve aksesuarlar aracılığı ile çalışma saatlerine ve verdikleri hizmetlere yansıtmasını sağlamak yöneticilerin de bir görevi aslında.

Kurum logolarında izlenecek yol ne olmalıdır?

Kurum logolarında sıkça kullanılan ve üç ana renk olan kırmızı, mavi ve sarıdır. Bu üç rengin karışımından ise ara renkler olan yeşil, mor ve turuncu oluşur. Aynı zamanda bu ara ve ana renkler kendi içlerinde sıcak ve soğuk olarak da birbirleri ile gruplandırılır. Sıcak renkler uyarıcı, aktif ve enerjiktir. Bu nedenle yiyecek firmaları kurum rengi olarak sıcak renkleri (kırmızı, sarı, turuncu ve tonlarını) tercih ederler. Kırmızı saldırgan ve şiddeti temsil ederken, sarı gelip geçici hizmeti temsil eder. Bu sebeple bankalar sarıyı değil, güven ve istikrarın rengi olan yeşili tercih ederler. Çünkü taksiciler gibi müşterilerinin gelip geçici değil, kalıcı olmasını isterler.

Kurum renginde soğuk renkler (mavi, yeşil, lacivert, mor ve tonları) ise, ciddiyeti, sağlamlığı sembolize eder. Özellikle finans, yatırım ve hizmet gibi sektörlerde bu renkler tercih edilir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir