Ar Yıldız Genel Müdürü Yalım Yönter: “Pandemi, marka değerimizi bir kat daha artırdı”

Haber: Hatice Ünal Bilen – Fotoğraflar: Hakkı Günerkan

1948 yılından bu yana çelik mutfak sektörünün öncü ve lider firmaları arasında yer alan Ar Yıldız, yüksek üretim standardı, alt yapısı, teknolojisi ve ihracata yönelik performansı ile her geçen yıl dünya pazarındaki rekabet gücünü artırıyor. Verimli geçen 2019’un ardından pandeminin olumsuz koşullarına rağmen marka değerlerini bir kat daha artırdıklarını belirten Ar Yıldız Genel Müdürü Yalım Yönter ile firmanın Horeca kanalına yönelik yatırımlarını, ihracat hedeflerini ve sektörel değerlendirmelerini konuştuk.

Ar Yıldız Professional’ın 2019 yılını verimli geçirdiğini, cirosal bazda her geçen yıl büyüdüğünü belirten Ar Yıldız Genel Müdürü Yalım Yönter, “Geçtiğimiz yıl 2018’e göre sadece profesyonelde %33’lük bir büyüme hızımız vardı. Firmamızın genel cirosal oranlarına baktığımızda %42’lere varan bir büyüme söz konusuydu. Bunun %33’ü profesyonel kanaldan geldi.” dedi. Bu süreçte döviz artışı ve ithalata getirilen ek vergilerin Türk üreticisinin konumunu farklılaştırdığını ifade eden Yönter, “Biz Ar Yıldız olarak hem kalite hem tasarım anlamında zaten dünya markaları ile birebir rekabet edebilen bir konumdaydık. Bugün dünyanın zincir otellerine baktığınızda Ar Yıldız markasını görmemiz mümkün.  Bu da bizim kalite standardımızı hangi noktalara taşıdığımızı gösteriyor.” dedi.“Bir dünya markasıyız”

Yönter, pandemi kaynaklı ekonomik krizden sonra Ar Yıldız’ın değerinin bir kat daha arttığını ifade ederek, “Ar Yıldız, Türkiye için bir değer. 1948 yılından bu yana hem çatal kaşık ve diğer grupları üreten hem de çelikte bir dünya markası olma yolunda adım adım ilerleyen bir konumdayız. Sürekli yeni ürünler ve inovasyona önem veren bir yapıda yürümekteyiz. Üretim ve pazarlama ağımızla entegre bir şekilde dünya pazarlarında ve ülkemiz turizm – hizmet sektörlerinde kendimizi geliştirebilen yenilikçi bir yapı ile devam ediyoruz. Yüksek kalite standartlarımızla iç ve dış pazarda rekabet gücümüzü artırarak bir dünya markası haline geldik.”

“Fabrikamızı bir hafta bile kapatmadık”

Yalım Yönter, firma olarak pandemi sürecini ne şekilde yönettiklerine dair “Baktığımızda planlarımızda hiçbir değişim olmadı. Hatta personelimizi işten çıkartmak değil, kapasitemize yön verme yoluna gittik. Fabrikamızı bir hafta bile kapatmadık. Üretim çalışmalarımıza son gaz devam ettik. Bunun da stoklarımızı normal seviyeye getirme bakımından bizi bir noktaya getirdiğini düşünüyorum. Pandemi, firmamız için hiçbir şekilde geriye dönüş değil, olumlu bir bakış açısıyla daima ilerinin planlandığı bir süreç oldu.” bilgisini verdi.

“Sadece yazılım alt yapımıza 52 bin dolar harcadık”

Bu süreçte dijital, sosyal medya ve teknolojiye yatırımın önemine dikkat çeken Yönter, yeni normalle birlikte dijital ve teknolojiye evrilen dünyadan satış kanallarının da etkilendiğini belirterek, “Hem ev grubu hem de gastronomi alanlarında e-ticaretin arttığını görüyoruz. Ar Yıldız olarak hem alt yapı hem de insan gücüne yaptığımız yatırımlarla işi biraz daha büyüttük. Sadece yazılım alt yapısına ortalama 52 bin dolar harcadık. Aynı şekilde insan kaynaklarına da yatırımlarımız oldu. İstanbul ve Çorlu’da çok ciddi bir insan kaynağı oluşturduk. Çünkü çok sıkı takip edilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Sürekli olarak yaşayan bir organizma. Günün 24 saati takip etmeniz gereken bir organizma. Çünkü siparişin ne zaman, saat kaçta veya kampanyanın ne zaman oluşturulacağı belli olmayan bir konu. Satışın en çok yapıldığı saatler, aslında televizyonların prime time dediğimiz insanların evlerinde ellerine telefonlarını aldıkları sakin saatler olduğunu gözlemliyoruz. Bu iş ev grubunda çok yoğun ama ev dışı tüketim kanalında da her geçen gün büyüyor. Biz de bu farkındalıkla konuya birebir eğiliyoruz.”“Yeni modeller üzerinde çalışıyoruz”

Ar Yıldız’ın 2020’ye toplam beş yeni çatal bıçak modeliyle girdiğini anlatan Yönter, set üstü grubuna yeni modeller eklediklerini söyledi. Gelecek yıla özel tasarım çalışmalarının halen devam ettiğini belirten Yönter, “Kesinleşmiş iki model var. Ekstra üç model üzerinde de çalışıyoruz ama bu konu dediğim gibi, o üç modelin ne zaman çıkacağı veya nasıl olacağı değil, tasarım olayı biraz daha farklı. İş sadece ürünü çizmekle bitmiyor, kalıphane ve üretim aşamaları da ayrı bir süreç. Tabii bu süreçleri hep birlikte yürütmek gerekiyor. Bunu da en iyi şekilde yaptığımızı düşünüyorum. İnşallah 2021’de daha farklı modellerle, dünya trendlerini hem takip eden hem de artık yön vermeye başlayan bir marka olarak yürütmek amacındayız.” dedi.

Türkiye’de pandemi öncesi artan dışarıda yemek yeme eğiliminin salgınla beraber büyük bir geri dönüş sürecine girdiğini anlatan Yalım Yönter, “Her aile kendi bütçesine göre dışarıda yemek yerken pandemiyle bilhassa kafe ve restoran bölümünde işler tam tersine dönmeye başladı. Bu dönemde tüketici eğilimleri çok mu değişir, ben aman aman değişeceğini düşünmüyorum. Çünkü dışarıda yemek yeme kültürü sosyalleşme gereksinimi ile de çok alakalı. Evet, hanımlar beş çaylarını kolay kolay dışarıda yapmıyor ama iş dünyası halen öğle, akşam yemeklerini dışarıda yemeye devam ediyorlar.” dedi.

“2021 turizm sezonu çok daha iyi olacak”

Ar Yıldız’ın Türkiye’de Galeri Kristal ile birlikte 1955 yılından beri mutfak sektörüne profesyonel yaklaşan firmaların en başında geldiğini belirten Yalım Yönter, “Galeri Kristal’in Ar Yıldız’a sahip olması da önemli bir itici güçtü oldu ki, hem kendi otellerimizde hem de dışarıda birebir F&B’cilerle temas halinde üretimlerimize yön verdik. Hatta bir ara üretimi resmen terzi üretimine döndürmek suretiyle onlardan gelen talep ve görüşler doğrultusunda yönümüzü çizdik. Bilhassa set üstü ürünlerde kendimizi çok geliştirdiğimizi düşünüyorum. Tabii bilhassa bu dönemde açık büfelerde sürekli olarak değişen, yenilenen birtakım trendler söz konusu. Açık büfeler halen devam ediyor. Fakat dediğim gibi, otellerin pandemi kaynaklı durumları, sezonun çok geç açılması, beraberinde bir miktar da olsa kendini toparlaması paralelinde 2020’de çok büyük yatırımlar gelmedi. Herkes elindekilerle yetindi.” dedi.

2021’in turizm açısından çok farklı olacağını düşündüğünü belirterek sözlerini sürdüren Yönter, “2021 turizm sezonunun çok daha iyi olacağına inananlardanım ben de. İnsanlar Covid-19 ile nasıl yaşamaları gerektiğini öğrendiler. Gelecek sene mart-nisan aylarında sektörde bir toparlanmanın olacağını düşünüyorum. Rusya ile olan ilişkilerimiz de tabii buna ön ayak olacak. Bu sene turizmden 40 milyar doların üzerinde bir gelir bekleniyordu. Bu sene olmasa da 2021’de bu hedefin çok daha üzerine çıkılacağını ve farklı noktalara gelineceğini düşünüyorum.” dedi. Türkiye’nin sadece deniz kum güneş ve kültürel zenginlikleri ile değil, hizmet sektörüyle de ön planda olduğunu ifade eden Yönter, “Yurt dışındaki oteller ile kendimizi kıyasladığımızda çok daha yukarıda olduğumuzu test edebiliyoruz.” dedi.“Türkiye’nin İtalya’nın seviyesine çıkabilmesi için…”

Ar Yıldız’ın ihracat rakamlarına değinerek sektörel bir analiz yapan Yönter, Türk mutfak sektörü ihracatının 2019 rakamlarını anımsatarak, geçtiğimiz yıl ihracatın 3.6 milyar dolar, ithalatın ise 0.9 milyon dolar olduğunu söyledi. Mutfak grubunun dış fazlasıyla kar eden bir sektör olduğunun altını çizen Yönter, “Endüstriyel mutfak, şanslı sektörlerden bir tanesi. Turizmin Türkiye ve dünyadaki gelişimi ve hızlı büyüme potansiyeline paralel olarak sektörümüz de her geçen gün kendini geliştirmekte ve yenilemekte. Hizmet sektöründe Avrupa ve dünya pazarlarına göre çok iyi bir konumdayız. Hem endüstriyel hem ev grubu ihracat sıralamasında fazla veren dördüncü sektörüz. Bu da bizleri üretici olarak farklı konumlara ve yenilikçi bakış açılarına taşımakta. Her geçen gün yeni pazarlar, yeni ürünler ile kendimizi geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönem daha da büyüyeceğimizi ve farklılaşacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Sözlerinde Türkiye’deki kilogram birim fiyatınlarına da dikkat çeken Yönter, ülkemizde bu rakamın 3.6 dolar olmasına karşın İtalya’da 5.5 dolar’ları bulduğunu belirtti. Türkiye’nin İtalya’nın bulunduğu seviyeye çıkabilmesi için daha inovatif ve yüksek katme değerli ürünlere ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan Yönter, “İhracat ve kilogram birim fiyatlarımızı artırdığımızda Türk üreticilerinin dünya pazarlarındaki rekabet gücü ve kapasitesinin yükseleceğine ve dışarıdaki yerinin daha da sağlamlaşacağına inanıyorum.” dedi.“Kalitemizi Amerika kıtasına da taşıyabilirsek…”

Salgın öncesi Amerika kıtasının 2020’ye dönük çok ciddi hedeflerinin olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Yönter, “Türkiye’nin genel ihracatında Amerika kıtasına yaptığı ihracat, Amerika’nın genel ithalatının %1.70 seviyelerinde. Biz bu rakamı %5 hatta %10’lara çekebilirsek, Türkiye mutfak sektörü ihracatta, 500 milyar doları aşan 2023 hedeflerine çok daha kolay çıkabilecek. Fakat o pazar çok kolay değil.” dedi. Bugün Türkiye’nin en büyük ihracatını 2019 rakamlarına göre %50. 2’lik oranla Avrupa’ya yaptığını kaydeden Yönter, “Avrupa’ya jeopolotik ve kalite anlamındaki yakınlığımızı Amerika kıtasına da taşıyabilirsek, sadece sektör olarak değil, ülkemizin dünyada da çok farklı konumlara geleceğine inanıyorum.” dedi.

“Otomasyona 1 milyon euroluk yatırım yaptık”

Gündemdeki yatırımlarına ilişkin bilgiler de aktaran Yalım Yönter, grup olarak Kütahya’da yeni bir porselen fabrikası açtıklarını belirterek, “Bir fırın çalıştı, bir fırın da çalışmak üzere. Bununla beraber Ar Yıldız tarafında ciddi otomasyon yatırımlarımız söz konusu. Şu anda 1 milyon euro gibi bir rakamla üç istasyona otomasyon çalışmamız sürmekte. Bu yatırımla hem verimliliği hem de adetleri arttırmayı hedefliyoruz. Çünkü Çin’de yaşanan bu problemler ve ithalata gelen ek vergiler sonucunda Türkiye’deki üretimin hem ihracat hem iç pazar olarak biraz da artması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu pozisyonda dışarıdan ürün getirip satmak çok kolay değil.” dedi.

#aryıldız #aryıldızproffesioanl #aryıldızprofesyonel #aryıldızhoreca #horeca #evdışıtüketim #endüstriyelçatalbıçak #çatalbıçak #yalımyönterröportaj #otel #restoran

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir