Gastronomi sektörü temsilcileri KÇÖ’nün bitişini nasıl yorumladı?

Haber: Hatice Ünal Bilen

Kısa Çalışma Ödeneği, 31 Mart tarihi itibari ile sona erdi. Turizm sektörünün işvereninden çalışanına çokça tartıştığı, yıl sonuna kadar uzatılması yönünde taleplerin birbiri ardına dile getirdiği KÇÖ sonrası turizm, yeme içme sektörünü neler bekliyor? Bir yıldır devam eden KÇÖ’den çıkılmasının sektöre yansımaları ne olacak?

Bu haberimizde… 

Kaya Demirer: “Turizm, yeme içme sektörlerine özel destek verin”

Yeme içme sektöründe 2 milyon çalışan olduğunu belirten TURYİD – Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer, komple kapatma halinde 2 milyon insanın KÇÖ’de, şirketlerin de nakit ücret desteğinde kalacağını kaydetti. Demirer 17 Mayıs sonrasında sektörden ayrılmak isteyenlerin sayısının ise yüzde 30’larda olduğunu ifade etti.   

Kaya Demirer şunları söyledi:

“Kısmi olarak tekrar açılışı sağlanan sektörün son kararlarla cumartesi günleri tekrar kapandı. Neredeyse Türkiye’nin tamamı için geçerli bu. Halbuki hafta içi beş günde yapılan toplam iş hacminin neredeyse bir o kadarı cumartesi günü yapılıyordu. İşin yarısı cumartesi gündüz oluyordu. Nisan 12 Ramazan’la birlikte komple kapatma söz konusu. Geliri tamamen sıfır olmuş. Şehir otellerinin hiç değilse geliri bir miktar devam ediyor. Güneydekiler daha açamıyor belki ama şehirdekiler hiç değilse bir miktar iş yapıyor. Bodrum’da bir miktar hareket var ama burada komple kapatılmış bir sektörün KÇÖ’den çıkması demek bütün çalışanlarının maalesef nakit ücret desteği ile idare etmesi gerekecek demek. Bu noktada da vasıflı, orta ve yüksek maaşlı olanların iki ay daha gecikme şansı yok. O yüzden biz çok rica ettik, çok ısrar ettik. Aman mayıs sonuna kadar turizmi, yeme içme sektörünü çalışma saatleriyle mademki normalleştiremiyoruz. Kaldı ki genelgeyle şimdi komple kapatacağız. İki ay bu sektörleri ayrıştırıp, bütün Türkiye’deki sanayilere, bütün diğer sektörlere vermek zorunda değilsiniz. Mücbir sebep diyerek bir ayrım yapın. Bu sektörlere özel bir destek verin.

Aslında turizmciler KÇÖ’nün yılsonuna kadar devam etmesi gerektiğini, çünkü toparlanmanın bu sene de komple olmayacağını düşünerek istiyorlar. Zaten rakamlar devletin elinde var. Normalleşme olduğunda kim ne kadar personelini KÇÖ’de bırakıyor,  ne kadar personel ihtiyacı var ve KÇÖ’den çıkartıp çalıştırıyor, geçen yazı yaşadığımız için bu doneler var. Dolayısıyla ne kadar desteğe ihtiyacımız olduğunu da görüyorlar orada. Buna rağmen bu desteğin kaldırılması çok büyük sıkıntı. Çünkü çok arkadaş sektör değiştiriyor. İstikrar, ihracat ve istihdam  tarafında büyük sorun yaşayacağımızı maalesef üzülerek söylüyorum. İkinci yarısını aşılanmayla birlikte çok kuvvetli gördüğüm turizm ve yeme içmede kaybedilen bu personellerin kıymeti çok daha fazla anlaşılacak diye düşünüyorum.

Yeme içme sektöründe 2 milyon çalışan olduğunu söyleyen Demirer, komple kapatma halinde 2 milyon insanın KÇÖ’de, şirketlerin de nakit ücret desteğinde kalacağını belirterek şöyle devam etti: “Şirketlerin de bu çalışanlara maaşları ile nakit ücret desteği arasındaki farkı ödeyecek bir gücü yok, öyle bir güç yok. Çünkü şirketlere hiçbir destek gelmedi. KÇÖ dışında hiçbir destek alamayan yeme-içme sektöründe bütün çalışanlar iki ay boyunca, normalleşme sürecinin mayıs sonunun geleceğini varsayarak söylüyorum bunu, nakit ücret desteğinde kalmış olacak. Ne kadarı sektörden çıkış yapar, bunu yaşayıp göreceğiz. Ama az bir sayı değil! Bizde çünkü ücretsiz izne gönderiyorum formlarını imzala dediğimizde, 17 Mayıs’a kadar mecburlar. Biz onların onayını almak zorunda değiliz. 17 Mayıs’tan sonra karşılıklı mutabakatla oluyor ve imzalamam diyen sayısı %30’larda. Ben bu şekilde devam edemem, ayrılıyorum diyenlerin sayısı yüzde 30’larda. Bu büyük kayıp olacak.”

Gürkan Boztepe: “Bizi beklentimiz, işlerin açılması”

GTD- Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, devletten bir yardım beklentisi içinde olmadıklarını söyleyerek, “Bizim beklentimiz aslında işlerin açılması. Mayıs 15’ten sonra turizm, yeme içme sektöründe işlerin daha da açılacağınız düşünüyorum” dedi. 

“Şu ana kadar kısa çalışma ödeneğinden çok faydalanan üyemiz yok. Bizim genelde üyelerimiz, butik üreticiler ya da butik restoranlar. Bunun haricinde çok montanlı çalışan kurumlardan faydalanan arkadaşlarımız var. Fakat seyahat acenteleri, özellikle de  otellerde ve kongre sektöründe daha fazla var diye düşünmekteyim. 

Genel anlamda bakacak olursak, bizim buradaki beklentimiz aslında işlerin açılması. Devletten bir yardım beklenmesi kurgusu üzerine kurulu bir bakış açımız yok. Genel anlamda sektörün açılması da turist akışıyla söz konusu olacak. O da Mayısta 15’ten sonra özellikle Ramazan döneminden sonra ben turizm sektörünün çok daha fazla açılacağını, aynı zamanda yeme-içme sektöründe daha yoğun açılacağını düşünüyorum. Zaten Cumhurbaşkanı bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Öncesine bazı noktalarda kapanma var ama sonrasında çok daha rahat hareket edilecek.” 

#kısaçalışmaödeneği #kçö #kçöuzatılsın #turizmkçö #yemeiçmekçö #acentekçö #kültürveturizmbakanlığı #otelkçö #yemeiçme #gastronomi #gastronomiturizmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir